Начин на приготвяне
Първо накиснете в малко вода сушените манатарки. Щом омекнат ги отцедете и изстискайте добре от течността.
Наситнете лука и го запържете в загретия зехтин. Добавете отцедените манатарки и бъркайте няколко минути, колкото да отпуснат аромата си. Добавете ориза, запържете го и след 1-2 минути налейте виното. Гответе до изпаряването на алкохола - около 2 минути.
Добавете и нарязаните пресни гъби печурки и манатарки. Бульонът за ризотото трябва да е горещ, така че най-добре да го държите на слаб огън, за да не изстива.
След като добавите гъбите към ризотото, посолете и започнете наливането на бульона - сипвайте по 2 черпака и гответе.
Докато течността не се усвои от ориза, не добавяйте следващата порция бульон. През цялото време разбърквайте ризотото.
Гответе ориза според времето, упоменато на пакета. Имайте предвид, че оризът карнароли е най-подходящ за ризотото, защото отделя достатъчно количество нишесте, а постоянното разбъркване е ключов фактор.
Ако искате ризотото да е още по-кремообразно, добавете 2-3 лъжици сметана, масло или маскарпоне.
Последната стъпка от приготвянето е да настържете малко пармезан. Разбъркайте и разпределете в чинии. Поръсете всяка порция със свеж магданоз и още малко настърган пармезан.
Лекото ризото с два вида гъби е готово.