Калипетринска питка

05/11/2013
Боряна Паси
отБоряна ПасиНовак
Приготвяне25 мин.
Готвене45 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо3 559
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4.3 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме кваса за питката. Смесваме захарта с натрошената мая и заливаме с 50 мл хладка вода. Разбиваме добре и добавяме брашното. Оставяме сместа на топло, докато се получат мехурчета на повърхността.

Брашното се пресява с 1-2 щипки сол. В средата му се прави кладенче, в което се чукват яйцата (1 жълтък си запазваме, за намазване на питката). Добавяме 3 с.л. олио и киселото мляко замесваме меко тесто.

Тестото се разделя на 2 части, които разточваме на кръгли кори с големината на тавата за печене. Намазваме едната кора с олио, покриваме с натрошеното сирене и покриваме с втората кора. Отново намазваме обилно с олио и разрязваме на 16 триъгълника.

Всеки триъгълник леко се издърпва и се навива като кифличка, след което се подреждат в предварително намазнена тава във формата на лъчи. Питката се покрива и оставя на топло, за да втаса. Намазва се с жълтък и се пече около 45 минути в загрята на 180 градуса фурна.
подобни рецепти тук

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар