Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Макаронена Салата»Розова кускус салата с лапад и кисело зеле

Розова кускус салата с лапад и кисело зеле

Розова кускус салата с лапад и кисело зеле
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
11/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Ако се чудите с какво да разнообразите дневното си меню по време на пости, тази свежа салата с кускус и кисело зеле е точното попадение за вас"

Необходими Продукти

  • червено цвекло - ½ голяма глава
  • кисело зеле - 1 ч.ч. нарязан
  • лапад - 10 - 12 свежи листа (лопуш)
  • пресен лук - ½ връзка пера
  • рукола - 1 шепа листа
  • магданоз - 1 шепа стръкчета
  • шарлан - 2 - 3 с.л. слънчогледово масло
  • хималайска сол - ½ ч.л., на вкус
  • черен пипер - 1/3 равна ч.л., млян
  • лимонов сок - прясно изцеден, на вкус
  • оцет балсамико - 1/2 с.л. на вкус
  • ябълков оцет - 1 с.л., на вкус
  • За тахини дресинга
  • сусамов тахан - 2 с.л.
  • вода - 1/3 к.ч.
  • хималайска сол - 1/3 равна ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • За варивото
  • кускус - 250 г
  • вода - 1 литър
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна
  • шарлан - 1 ч.л., слънчогледово масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме разкошна пролетна салата в тези няколко стъпки:

Сваряваме 250 грама кускус в 1 литър вода, подсолена с хималайска сол и добавен шарлан – слънчогледово масло. След това го изплакваме в гевгир под студена вода и старателно отцеждаме.

Сипваме кускуса в голяма купа, удобна за разбъркване и към него прибавяме останалите съставки: нарязани на ситно 1 ч.ч. кисело зеле, ½ връзка пресен лук, 1 шепа листа рукола, 1 шепа листа магданоз и рендосано ½ глава червено цвекло.

Отрязваме дръжките и хубаво измиваме 10-12 средно големи свежи листа лапад (лопуш). Нарязваме ги и ги заливаме с гореща вода (кипнала) загрята на електрическа термо кана. След няколко минути ги прецеждаме и нарязваме на още по-ситно, за да ги прибавим към салатата с кускус.

Овкусяваме салатата на вкус с прясно изцеден лимонов сок, оцет балсамико (бяла балсамова подправка за салати), ябълков оцет, млян черен пипер, фина хималайска сол и шарлан (нерафинирано студено пресовано слънчогледово масло).

В каната на пасатора или в стъклен буркан сипваме 2 пълни супени лъжици сусамов тахан, 1/3 равна ч.л. хималайска сол, щипка млян черен пипер и около 1/3 к.ч. вода. Пасираме до нежна гладка консистенция на таханов дресинг. Добавяме го към салатата с кисело зеле и хубаво разбъркваме.

Поднасяме сезонната розова кускус салата с лапад и кисело зеле, по желание оформена с ринг и украсена с пролетни цветя. Подходяща за по време на пости.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: