gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Свински джолан в гърне

Свински джолан в гърне

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k2k3214k
Свински джолан в гърне1 / 2
23/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
165 мин.
Порции
4
"Какво става, когато сложите заедно крехък джолан, манатарки и кисели краставички в глинено гърне? Истински празник за сетивата!"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 1 бр. преден джолан /600 г/
  • картофи - 3 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • манатарки - 300 г пресни
  • кисели краставички - 200 г
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • доматено пюре - 2 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • кашкавал - 100 г
  • олио - 100 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • черен пипер - 1 - 2 ч.л.
  • червен пипер - 1 - 2 ч.л.
  • сол - 1 - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинският джолан се поръсва с по 1 ч.л. червен и черен пипер. Полива се обилно с олио и се намазва с доматеното пюре. В тавата се подреждат картофите, обелени и цели, както и морковите, също цели.

Добавя се около 500 мл вода, завива се с алуминиево фолио и се пече около 120 минути на 200-220 градуса.

Задушеното месо се изважда и се обезкостява, след което се нарязва на порции. Гъбите се нарязват на филии и се запържват в сгорещен зехтин. Добавяме щипка-две сол.

Киселите краставички се нарязват на жулиени, а скилидките чесън се пресоват. Месото, гъбите, киселите краставички и чесънът се смесват и задушават около 5 минути на тих огън в 2-3 черпака бульон от джолана.

Оставят се около 10 минути за да се смесят ароматите, след което се поръсват с настърган кашкавал и се запичат в загрята фурна за около 15 минути.

Свинският джолан в гърне е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
42
32
20
10
Дай твоята оценка: