gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка със сок от цвекло

Питка със сок от цвекло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k12k11
Питка със сок от цвекло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Може да ви се струва малко странна тази рецепта, но ви гарантираме за добрия ѝ вкус"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Питката със сок от цвекло има интересен и красив цвят, с което ще допринесе за малко разнообразие и настроение на вашата трапеза.

Сокът от цвекло приготвям по-наситен, за да бъде и цветът наситен. Той може бъде домашно приготвен от поливин глава сварено или сурово цвекло, смелено заедно с водата в нутри блендер или пък може да е закупен готов. В такъв случай се измерва в грамове, не милилитри, за да бъдете точни в пропорциите. А грамажът трябва да е 220 г.

В купа пресейте брашното и смесете със солта.

Направете кладенче, в което сипете червения сок, олиото, млякото, разтопеното или меко масло, натрошената мая и захарта. Разбъркайте всичко, за да се поеме от брашното и прехвърлете върху набрашнен плот.

Омесете гладко и средно меко, еластично тесто, като работите с него поне 10 минути и ако лепне, си поръсвате допълнително брашенце.

Оставете в купата да втаса 1 час и след това отново премесете за 1-2 минути.

От розовото тесто оформяйте топки и подреждайте в тава с размери около 24-25 см диаметър.

Покрийте с прозрачно фолио и оставете да различната питка да втаса до удвояване на обема ѝ отново около час.

Печете в загрята на 200°C фурна 10 минути и след това намалете температурата на 170°C за още 20 минути или до лек загар отгоре на домашния хляб.

Може да разчупите питката със сок от цвекло още топла или да я оставите да изстине върху решетка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: