gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Квасен козунак

Квасен козунак

Ivi  VaccaIvi Vacca
Мастър Шеф
4625k1k1k
20/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне180 мин.
Готвене35 мин.
Общо215 мин.
Порции16
"Ако ще хапваме козунак, нека поне е домашно приготвен"

Необходими Продукти

  • Твърд квас
  • квас - 1 с.л.
  • вода - 50 г
  • брашно - 60 г бяло с висок протеин 12%
  • За първоначалното тесто
  • активен квас - 180 г
  • прясно мляко - 100 г
  • захар - 40
  • Основно тесто
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 260 г
  • прясно мляко - 140 г
  • брашно - 740 г манитоба или високо протеиново 12%
  • сол - щипка
  • ванилов екстракт - 2 с.л. или алкохол ром или друг по избор
  • лимонова кора - настъргана
  • масло - 80 г
  • олио - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да се избегне киселата жилка, козунакът е добре да се прави само с твърд квас.

Ето рецептата за 100 г активен захранен квас.

Твърд квас може да се направи от течен квас, вода и брашно или се добавя брашно, докато стане твърда топка, с нож режете на кръст и оставяте да се активира по познатия начин. Храненето на твърдия квас става 100-50-100 квас-вода-брашно.

За кифличките: Към твърдия квас 1 път на месец водата заменям с кисело мляко и по този начин вкарвам млечно кисели бактерии и тестото става по пухкаво!

Това първоначално тесто се измесва добре и се оставя на стайна температура от 28 градуса за 4 часа да утрои обема си.

За основното тесто за козунак:

Когато сме готови с твърди квас, го поставяме в купата и добавяме продуктите за основното тесто. Започвате да месите тестото и когато започне да се оформя мрежа и започвате да виждате нишки от тестото или ако месите с миксер, тестото започне да се оформя около куката, започвате да добавяте лъжица по лъжица от олиото.

Олиото и маслото се добавят след развит глутен! След всяка лъжица изчаквате тестото да усвои олиото. Когато цялото бъде усвоено, добавяте на етапи и маслото на кубчета на стайна температура. След това месите в миксера на 50 минути. Трябва да получите меко и много еластично, гладко и лъскаво тесто.

Втасване: Около 10 часа на 25 градуса или до утрояване. Ако помещението е по-студено, завийте купата и приберете във фурната.

Много е важно да изчакате при всяко втасване тестото да утрои размера си!

Когато това се случи, оформяте два козунака по 1000 г. Покривате оформените козунаци да втасат около 4 часа и отново чакаме да се утроят.

Загряваме фурната на 180°C и поръсваме със захар печивата!

Пекат се до хубав загар 35 мин.

Насладете се на този много вкусен квасен козунак!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: