Орехови пастички

Орехови пастички
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
21/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции4
"В следващите почивни дни задължително да приготвите тези орехови пастички и да почерпите всички приятели"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • шоколад - 120 г
  • брашно - 40 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • захар - 140 г
  • краве масло - 80 мл
  • орехови ядки - 1 ч.ч. едро смлени
  • за крема
  • прясно мляко - 120 мл
  • орехови ядки - 150 г + за декорация
  • краве масло - 80 г
  • какао - 2 с.л.
  • пудра захар - 4 с.л.
  • желатин - 6 г
  • сладкарска сметана - 100 г течна
  • шоколад - 200 г бял
  • сметана - 100 г заквасена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В две купи разделяме белтъците от жълтъците.

В купата с белтъците поставяме 1/2 от захарта и разбиваме с миксер.

Разтопяваме на водна баня маслото с шоколада, така че продуктите да станат на гладък крем.

В купата с жълтъците прибавяме останалата захар и разбиваме с миксера до побеляване.

Към тази смес прибавяме на порции разтопения шоколад и разбиваме до хомогенна смес.

Прибавяме на няколко пъти смесените сухи съставки, а те са брашно, бакпулвер и смлени орехи, като прибавяме и разбитите белтъци до изчерпване на количествата.

В намазана с масло и постелена с хартия за печене правоъгълна форма изсипваме тестото и го заглаждаме отгоре.

Поставяме в предварително загрята на 180°C фурна за около 20 минути.

Оставяме блата да изстине добре. През това време си приготвяме крема.

Загряваме течната сладкарска сметана. Към нея прибавяме белия шоколад и разбъркваме до гладък крем.

На котлона поставяме прясното мляко и оставяме да кипне, като към него прибавяме смлените орехови ядки.

Разбъркваме, за да не загори, като оставяме сместа да покъкри за около минута.

Приготвяме желатина по указанието на опаковката, като след това го поставяме в метална купичка, прибавяме 2 лъжици прясно мляко и загряваме на котлона без да кипва.

Готовия желатин прибавяме към топлата орехова смес, като оставяме на страни, за да се охлади.

С миксер разбиваме мекото масло с 4 супени лъжици пудра захар. След това ги смесваме с ореховата смес и белия шоколад и разбиваме отново с миксер за кратко.

Към този крем прибавяме и заквасена сметана и го слагаме в хладилника.

Започваме да си сглобяваме пастичките, като първо отрязваме блата на две еднакви вертикални части.

Разделяме крема на три части.

Поставяме едната част в ринг и разпределяме част от количеството крем.

Поставяме втория блат и разпределяме останалия крем, в който сме прибавили и какаото.

Заглаждаме добре и поръсваме с едро смлените орехови ядки.

От последното количество крем шприцоваме розички на разстояние една от друга и прибираме в хладилника, за да се стегнат .

Отстраняваме стягащия ринг и нарязваме на малки квадрати.

Подреждаме и поднасяме вкусните орехови пастички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: