Веган Брауни

Веган Брауни

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
9435k4k1k5
Веган Брауни
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
22/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене25 мин.
Общо50 мин.
Порции12
"Ех, толкова е вкусно това домашно брауни, че ни се иска всеки ден да го хапваме по няколко пъти"

Необходими Продукти

  • За овесено мляко
  • овесени ядки - ½ ч.ч. фини
  • вода - 2 ч.ч. студена (по 250мл)
  • За брауни
  • типово брашно - 1 ч.ч.
  • царевично брашно - 1 ч.ч. фино
  • какао - 1/3 ч.ч. на прах
  • кафява захар - 1 и ½ ч.ч. кристална
  • ванилия - 2 пакетчета (на прах)
  • сода - 1 ч.л. равна
  • хималайска сол - 1 щипка
  • шарлан - 1/3 ч.ч. (слънчогледово масло)
  • овесено мляко - 1 и ½ ч.ч. прецедено (домашно)
  • За топингa
  • какао - 3 с.л. на прах
  • кафява захар - 6 с.л. кристална
  • вода - 6 с.л.
  • ванилия - 1 пакетче (на прах)
  • орехи - 3 с.л. натрошени
  • фурми - 6 бр. пресни
  • овесен пулп - прецеденото от млякото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лесна рецепта за веган брауни:

Чаената чаша, с която измерваме количеството на продуктите, е с вместимост 250 мл вода.

Първо, приготвяме домашното овесено мляко, като в дълбок съд / кана – накисваме фините овесени ядки със студена вода. Пропорцията е 1:4.

След 10-15 минутки смиламе с пасатор (или в блендер) и прецеждаме ядковото мляко през голяма фина цедка. Прецеденият овесен пулп запазваме за по-късно, тъй като ще го оползотворим в топинга.

Следва да направим сместа за браунито, като за целта в дълбока купа смесваме, първо, сухите съставки – типово брашно, царевично фино брашно, какао на прах, ванилия на прах, кафява кристална захар, сода и хималайска фина сол.

Разбъркваме, за да се смесят. Започваме постепенно и бавно да наливаме домашното овесено мляко, като не спираме да разбъркваме и втривамв в стеничките, за да не се образуват бучици. След това добавяме и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Разстиламе хомогенната смес в правоъгълна тавичка с размери около 30 см на 20 см и височина 5 см.

Печем за около 5 минути на 200 градуса и след това доизпичаме на 180 градуса за още около 20 минути, до постигане на пухкав и влажен сладкиш с лека коричка отгоре. Важно е да не го печем много дълго време, защото може да спадне височината от препичането. Също така е добре да завъртаме от време на време тавичката, за да се изпече равномерно. Изваждаме и оставаме да изстива.

През това време приготвяме шоколадовия топинг. В метален съд/ тенджерка – смесваме какао с ванилия и кафява захар кристална захар и ги разбъркваме с малко вода. Слагаме на котлона и разбъркваме често. Щом заври, варим 1-2 минутки и сваляме от котлона.

В гранитно (или мраморно) хаванче смиламе ръчнонатрошени сурови орехови ядки заедно с пресни фурми (почистени от костилките), до фина лепкава смес. Добавяме смлените ядки и фурми, към какаовата смес, прибавяме и овесения пулп (прецеденото от овесеното мляко) и разбъркваме всичко заедно.

Получава се сладък какаов топинг с приятни частици ядки.

Изстиналото вече домашно брауни нарязваме на квадратни парченца и поднасяме, поляти с малко топинг отгоре.

Вкусно и здравословно веган брауни – какаов пухкав и сочен сладкиш!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: