Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Каши»Постна оризова каша с лапад и джоджен

Постна оризова каша с лапад и джоджен

Постна оризова каша с лапад и джоджен
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Поднесете си една вкусна и много полезна пролетна кашичка"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч., натрошен
  • лапад - 20 свежи листа
  • джоджен - 7 свежи стръка
  • пресен - 1 връзка перца
  • лук - 1 глава
  • черен пипер - ½ равна ч.л.
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • хималайска сол - 2 ч.л., равни на вкус
  • шарлан - 2 с.л., слънчогледово масло
  • сусам - 2 - 3 с.л., за поръсване
  • вода - 4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пролетна рецепта за оризово каша с лапад, която спокойно можем да си приготвим по време на Великденските пости.

В тенджера кипваме 4 ч.ч. вода. Добавяме хималайска сол, шарлан и 1 ч.ч. измит ориз (по желание – предварително накиснат).

Разбъркваме и сипваме измитите и нарязани зеленини: свежите лападови листа (без дръжките), перцата пресен лук, свежите стръкове джоджен и 1 глава стар лук.

Варим с капак с чести разбърквания. Подправяме с черен и червен пипер, и ако е необходимо, още малко хим. сол.

След 20-25 минути, когато оризът е сварен, пасираме с мощен пасатор хомогенна зелена каша и отново връщаме на котлона.

Варим пролетната манджа без капак още няколко минути, с постоянно разбъркване в кръг, за да се изпари излишната вода.

Рецептата може да бъде допълнена и с добавянето на краве масло, след като постната каша е готова, и поръсване със сирене.

Поднасяме порцията зелена постна оризова каша с лапад и джоджен по желание поръсена със сусам.

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: