Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Пухкав домашен козунак, омесен в хлебопекарна

Пухкав домашен козунак, омесен в хлебопекарна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Пухкав домашен козунак, омесен в хлебопекарна
Снимка: Зори
2 / 7
07/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г
  • прясно мляко - 140 мл
  • мая - 7 г суха
  • захар - 200 г
  • яйца - 4 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • лимони - 1 бр. кората
  • олио - 60 мл
  • краве масло - 60 г
  • сол - щипка
  • стафиди - 100 г сушени
  • червени боровинки - 100 г сушени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка се разбъркват 50 мл хладко прясно мляко, 7 г суха мая и 1 с.л. захар.

Разбиват се 3 яйца с миксер и се добавя 180 г. захар, 90 мл прясно мляко, 1 ванилия и кората от 1 лимон.

Смесва се 60 мл разтопено масло с 60 мл олио. Слага се 2/3 от мазнината при яйцата и отново леко се разбърква.

В купа се пресява 550 г брашно и към него се добавя една щипка сол.

Съставките се прехвърлят в хлебопекарната, като се спазва следната последователност: първо яйчната смес, след това млякото с маята и най-накрая се добавя и брашното.

Хлебопекарната се пуска на програма месене - общо 3 пъти за по 30 минути, като по време на месенето постепенно се долива и остатъка от мазнината.

Тестото за козунака се изважда и се слага върху добре намаслен плот или намаслена силиконова подложка за месене.

Разделя се на три равни части и всяко парче се разточва с намаслени ръце на правоъгълна форма. Поръсва се със сушените плодове и се завива на руло, а трите рула се сплитат на козуначена плитка.

Тавичката, в която ще печем козунака месен в хлебопекарна, се застила с хартия за печене и се намазва с мазнина.

Козунакът се прехвърля в тавичката, намаслява се и се оставя да втаса за поне 1 час във фурната на 25-30 градуса, докато удвои обема си.

Разбива се останалото 1 яйце със 1 с.л. прясно мляко и със сместа се намазва козунака, поръсва се с кристална захар и пече 15 минути на 160 градуса, а след това се покрива с алуминиево фолио и се пече до готовност за още поне 35 минути.

Готовият пухкав домашен козунак, омесен в хлебопекарна се изважда от тавичката заедно с хартията за печене и се оставя върху решетка, докато се охлади напълно.

След това се съхранява в плик до консумацията му, за да остане мекичък.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: