Чили кон кесо (Chili con queso)
Čili kon keso (Chili con queso)Chili Con Queso
gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Начос»Чили кон кесо (Chili con queso)

Чили кон кесо (Chili con queso)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k8k1
Чили кон кесо (Chili con queso)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
09/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене12 мин.
Общо22 мин.
Порции4
"На този хрупкав начос със сос чили кон кесо е нужна само една студена бира за пълен завършек"

Необходими Продукти

  • халапеньо - 1 бр. зелено
  • чили - 1 бр. червено
  • краве масло - 40 г
  • нишесте - 1 с.л.
  • сирена - 160 г микс от мексикански
  • прясно мляко - 150 мл
  • домати - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка, по желание
  • сол - 1 щипка или на вкус
  • начос - 1 пакет
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Чили кон кесо (чили със сирене) е мексикански сос за начос, който е приготвян и в някои щати на Америка.

Има разлики в приготвянето като например тази, че в Мексико Чили кон кесо понякога се сервира и като отделно ястие, освен само да бъде компания за хрупкавия тортила чипс. Естествено, тогава има и допълнителни добавки като продукти, както и допълнително запичане във фурната с поръска от сирена.

И като стана дума за сирената, ще ви успокоя, че вместо мексиканските може да се ползват и заместители като гауда, чедър или ементал в микс.

Самото приготвяне на основния сос чили кон кесо е лесно.

Доматът се обелва, настъргва и запържва в дълбок тиган в маслото с чесъна и накълцаните люти чушлета. Не трябва да се пържи дълго или огънят да е силен, за да останат леко хрупкави чилито и халапеньото.

Сипва се нишестето или брашно и се разбърква за минута.

Налива се млякото при енергично разбъркване и се добавят настърганите сирена. Посолява се леко и се бърка за кратко, докато сирената се разтопят идеално и сосчето стане гъсто и лъскаво.

Чили кон кесо (Chili con queso) се сервира както топло, така и студено със хрупкавите начос.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: