gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мамината вкусна мусака

Мамината вкусна мусака

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k16k3k10k20
Мамината вкусна мусака
Снимка: Мария Симова
1 / 4
13/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8
"Задължително трябва всяка жена да може да готви мусака и то много вкусно, все пак това е любимото ястие на голяма част от българските мъже"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете, измийте и нарежете картофите на малки кубчета. Леко посолете и запържете в нагрятото олио до полуготовност. Извадете прецедените от олио картофи в съд с капак.

В същото олио запържете ситно нарязания лук и добавете червения пипер, разбъркайте и веднага добавете каймата, доматите от консерва и нарязаните на ситно магданоз и чесън.

Поръсете с черен пипер и сол на вкус (ако каймата не е посолена предварително).

Бъркайте и гответе, докато каймата се раздроби на зърна и свалете от огъня.

В леко намаслена кръгла тава подредете мусаката - наредете половината картофи, изсипете сготвената кайма и отново картофи. Налейте гореща вода да се покрият продуктите и поставете тавата в предварително нагрята на 200°C фурна, печете до златисто кафява коричка отгоре.

През това време си пригответе заливката за мусаката. Запържете брашното в малко олио и оставете настрани да се охлади.

Разбийте яйцето и добавете прясното мляко, разбъркайте до еднородна смес.

Прибавете яйчената смес към охладеното запържено брашно на тънка струя при непрекъснато бъркане. Поставете сместа на котлона и бъркайте, докато се сгъсти.

Равномерно залейте мамината мусака и поръсете с настъргания кашкавал, върнете тавата във фурната и допичате до златиста коричка.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: