Домашен кашкавал с билки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Домашен кашкавал с билки
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Билките ще направят този кашкавал още по-ароматен и вкусен. Успех!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 5 литра, овче
  • сол - 5 с.л.
  • лимонтузу - 2 пакетчета
  • мая - 1 с.л. за сирене и кашкавал (не е задължително)
  • розмарин - 4 клонки
  • мащерка - 4 клонки
  • риган - 3 с.л.
  • лют червен пипер - по желание, на люспи
  • билки - по вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За направата на страхотен домашен кашкавал е важно млякото, което се използва. В случая най-добре да е домашно, восокомаслено и прясно изцедено овче мляко.

Не е задължително да е овче, но определено кашкавалът ще стане по- хубав с него.

Млякото се вари на водна баня и се разбърква периодично, за да не се наслоява на дъното и да загаря, въпреки че когато го варим на водна баня, това почти няма как да се случи.

Аз използвам една голяма, широка тенджера с по-ниски стени (7.5 л. вместимост), в която наливам два пръста и половина вода. Вътре в нея слагам тенджерата с млякото, която пък е по-тясна и висока и е за 12 литра вместимост (пълня я по-малко от половината, 5 литра).

Когато млякото се свари се слага солта и се разбърква. Оставя се да покъкри 4-5 минутки и тогава се сипва маята, но тя не е задължителна, защото дори и само с лимонотозу кашкавалът ще се получи.

След минутка се сипва и лимонената киселина на кристали. Бърка се около 5 минути, но не прекалено, за да успеят да се образуват парцали и да се пресече хубаво.

Ако забележите, че парцалчетата са малки и не достатъчно, тогава извадете тенджерата от водната баня и я поставете на котлона директно, но при умерен огън, за да няма опасност от загаряне.

Така много бързо ще забележите как завира (при водна баня е трудно да заври) и ясно се открояват и отделят късове от кашкавала, а суроватката започва да се вижда по-бистра.

Съдържанието на тенджерата се сипва в намокрен тензух поставен върху друг голям съд, за да се отцеди в него суроватката. Завързват се два по два краищата на тензуха и се оставя да се отцеди, докато капе съвсем малко, но е още горещ. Не трябва да чакате кашкавалът да изстива, защото след това няма да можете да му придадете друга форма, различна от тази, която вече е заел във вързопа, а и няма да е лесно да направите пластовете с билки.

Ако имате специални калъпчета, още по- добре. Там кашкавалът от овче мляко едновременно се отцежда и заема хубава форма.

Когато прехвърляте в съда или калъпа, слагайте пласт от още мекия, топъл кашкавал, поръсвайте с билки и лют пипер и пак пласт кашкавал, докато го изчерпате.

За такова количество мляко, по-добре направете две по-малки питки, отколкото една голяма.

Готовият домашен кашкавал с билки се оставя да престои един ден и е готов за консумация. Може да се хапва и веднага след като напълно изстине, но все пак е добре да се изчака.

Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: