Начин на приготвяне
Картофите сварете непременно с кората. Обелете ги, когато са много добре охладени.
Настържете ги на едрото ренде.
Гъбите, лука и чесъна нарежете на ситно.
Лукът и чесънът се слагат в студено олио и с малко водичка се задушават. Добавят се гъбите и след като омекнат, се слагат и доматите. Като се сгъсти сместа, се слагат и настърганите картофи.
Задушават се за няколко минути при непрекъснато бъркане и се добавят подправките. Целта е картофите не да се готвят дълго, а да се получи хубава еднородна смес.
Оставете плънката за сарми да се охлади и през това време подгответе листата.
С много остър нож, за предпочитане широк, средната жилка се изтънява. Трябва да е тъничка колко листото, така че то да може да се завие на руло.
В голяма чиния наредете 5-6-7 (колкото се съберат) оформени като рула листа лапад и ги сложете в микровълновата за няколко минути. Трябва да омекнат съвсем леко и да станат еластични.
Завийте подготвените листа с плънката и пак сложете няколко листа в микровълновата.
И така, докато свършат продуктите.
Оставете си няколко сурови листа да застелете дъното на тавичката и няколко за покриване на пролетното ястие.
Оформете малки стегнати сармички. Моите листа бяха доста големи и слагах по една почти пълна супена лъжица от плънката.
Предпочитам да готвя във фурната на един ред сармите от лапад, защото по този начин се приготвят най-равномерно.
Ако са в голяма тенджера на няколко реда, долният ред винаги е по-разварен.
Няколко парченца масло, ще ги направят по-ароматни, но може да замените маслото и със зехтин.
Налейте много малко водичка, не повече от кафена чашка
Покрийте с листа и печете на 180 градуса за около 15-20 мин.
Продуктите са предварително сготвени и на ястието не му трябва дълго готвене.
Поднесете сармите охладени с гъст сос от кисело мляко и чесън и ситно нарязан джоджен.
Може да замените джоджена с копър, но ви препоръчвам да пробвате с джоджен.
Това вегетарианско ястие от пролетни сарми с лапад върви и с парченце хубаво сирене или варено яйчице.