Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бабината торта с три блата

Бабината торта с три блата

Тодоринка БернардоваТодоринка Бернардова
Иноватор
2091k5241k1
Бабината торта с три блата4 / 5
21/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Каквито и торти да опитваме, бабината си остава най-любимата ни"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • лимонада - 1 ч.ч.
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • олио - 6 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • амонячна сода - 1 ч.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • какао - 1 к.л.
  • орехи - 1 ч.ч. смлени
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 8 с.л. равни
  • ванилия - 2 бр.
  • жълтъци - 2 бр.
  • краве масло - 1/4 пакетче
  • За сиропа
  • сок от компот - по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме лимонадата и олиото и разбиваме. Добавяме амонячната сода и ванилийките.

Бакпулвера смесваме с брашното. Прибавяме по малко от брашното и бъркаме.

Готовата смес разделяме на три еднакви части. Едната оцветяваме с какаото, а другите две остават жълти.

Вземаме форма за торта 24 см. Застиламе с хартия за печене и изсипваме една от смесите.

Печем в загрята на 180°C фурна до порозовяване и до суха клечка.

Така изпичаме трите блата поотделно.

Приготвяме обикновения крем за торта по следния начин:

Във 200 мл от прясното мляко разбиваме брашното. Прибавяме жълтъците и разбиваме до хомогенна смес. Останалото мляко сипваме в касерола заедно със захарта.

Поставяме на котлона и разбъркваме, да се разтопи захарта. Отстраняваме от котлона и охлаждаме малко. Изсипваме постепенно разбитото брашно към млякото и бъркаме.

Връщаме на котлона и варим с непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Прибавяме ванилийките и кравето масло.

Вземаме подходящ поднос и започваме да подреждаме бабината торта. Слагаме жълтия блат и сиропираме със сока от компота. Мажем с млечния крем.

Поставяме какаовия блат и сиропираме и него. Пак мажем с крем. Поставяме третия блат. Сиропирваме. Мажем с крем.

Намазваме обикновената торта с крем и отстрани.

Посипваме с едро смлени орехи. По желание може да настържем шоколад отгоре на любимата бабината торта с три блата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: