Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Кръгъл ретро хляб с мед

Кръгъл ретро хляб с мед

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кръгъл ретро хляб с мед
Снимка: Анонимен
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Този ароматен хляб веднага ще накара всички вкъщи да се появят в кухнята"

Необходими Продукти

  • брашно - 460 г + за доомесване и поръсване
  • вода - 290 мл
  • мая - 15 г прясна
  • мед - 1 с.л. (около 15 - 20 г)
  • свинска мас - 2 с.л. разтопена
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата се затопля заедно с меда до 37 градуса и в нея се разтваря маята. Разбърква се хубаво и се оставя да шупне.

Брашното се пресява, смесва се със солта и в средата се прави кладенче, в което се сипва маста и шупналата мая.

Омесва се гладко, меко и еластично тесто, като се добавя по малко брашно, докато спре да лепне.

Внимава се да не стане тестото твърдо от прекомерно количество брашно, защото по-хубав хляб се получава от по-силно хидратирано тесто, макар и да е по-трудно и дълго за измесване.

Прибира се в купата, завива се и се оставя да втаса 30-40 минути на топло.

Оформя се кръгъл хляб и се слага в кръгла тавичка - набрашнена или покрита с хартия за печене (23.5 см. диаметър, тъй като ако е по-широка, мекото тесто ще се разлее и хлябът ще стане по-плосък.)

Втасва още веднъж за около час или докато утрои обема си.

Ретро хлябът се пече на фурна (190°C) или пещ, докато образува хрупкава златиста коричка, по която при почукване се чува звук на кухо. Приблизителното време за изпичане е 30-35 минути.

Готовият хляб с мед се оставя да изстине върху решетка.

За да се запази хрупкава коричката през летните месеци, са завивали хляба с кърпа, но не плътно, за да не се задушава, и са го оставяли за 2-3 часа на слънце.

Пробвах това и наистина коричката на кръглия ретро хляб с мед става уникална и остава така хрупкава до следващия ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: