Хляб Морено от Майорка (Pan Moreno Mallorquin)
Hleb Moreno sa Majorke (Pan Moreno Mallorquin)
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Хляб Морено от Майорка (Pan Moreno Mallorquin)

Хляб Морено от Майорка (Pan Moreno Mallorquin)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k12k11
Хляб Морено от Майорка (Pan Moreno Mallorquin)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
30/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Не сядайте на трапезата без този традиционен хляб - ще направи и най-безвкусното основно разкошно за хапване"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 400 г от xeixa (вид пшеница, отглеждана на Майорка)
  • брашно - 200 г бяло (за универсална употреба)
  • вода - 370 мл
  • слънчогледово олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л. или мед
  • мая - 12 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хлябът Морено от Майорка е традиционен хляб, който се приготвя основно от типичната отглеждана на острова пшеница, наричана xeixa.Тя е характерна с това, че оставя по- сладникав вкус, има по-ниско съдържание на глутен и е по-лесно усвоима от организма.

Този типичен за острова хляб се използва предимно за традиционното Pa amb oli или т.нар. филийки със зехтин, доматки, аншоа.

Тъй като на българския пазар е трудно да се открие този вид брашно, то може да се използва обикновено висококачествен пълнозърнесто брашно и да се добави повечко мед или захар в тестото, за да се доближи хлябът до автентичния леко сладникав вкус, който трябва да има.

Този вид пълнозърнест хляб трябва да е по-плътен, затова и не се използва голямо количество мая.

Ето и как да си го проготвите.

Разтворете маята в половината леко затоплена вода със захарта или меда. Разбъркайте и оставете да шупне.

Сипете в купа двата вида брашно - бяло и пълнозърнесто и солта.

Направете кладенче в средата и в него сипете олиото, шупналата мая и останалата вода.

Замесете гладко тесто и го оставете в купата да втаса за 1 час, покрито с прозрачно домакинско фолио.

Когато е удвоило обема си, обърнете го върху намазнен или леко набрашнен плот и изкарайте въздуха от него с нежен натиск.

Оформете хляб с овална форма, направете му няколко прореза с остър нож и поръсете с пълнозърнесто брашно.

Сложете хляба морено в намазнена тава и отново изчакайте да втаса за 1 час.

Печете традиционния хляб в загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.

Преди да нарежете, оставете да изстине напълно върху решетка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: