Крехко печено пиле върху морска сол
gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Печено Пиле»Крехко печено пиле върху морска сол

Крехко печено пиле върху морска сол

ЗорицаЗорица
Гуру
1k8k4k3k6
Крехко печено пиле върху морска сол
Снимка: Зорица
1 / 6
04/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене75 мин.
Общо85 мин.
Порции6
"Сочно, крехко, ароматно, с хрупкава кожичка - да, говорим точно за това печено пиленце. Вижте тук как да го приготвите"

Необходими Продукти

  • пиле - 2 кг охладено
  • морска сол - 1 кг
  • лимони - 1 бр.
  • розмарин - клонка пресен
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • пушен червен пипер - 1 к.л.
  • лют червен пипер - едро смлян на вкус
  • чубрица - щипка
  • зехтин - 2 с.л.
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се почиства и измива. С помощта на нож се разрязва от към гърба.

Кожата на пилето леко се отлепва, като се внимава да не се скъса. Целта е да овкусим пилето и месото му, като поръсим с подправки и под кожата.

В тавичката, в която ще се пече пилето, постиламе хартия за печене или алуминиево фолио, отгоре се изсипва морската сол.

Кората на лимона се настъргва и заедно с листенцата пресен розмарин се размесва с морската сол.

Пилето се пръсва с подправките - черен пипер, пушен червен пипер, чубрица, едро смлян лют червен пипер на вкус, като част от тях се втриват и под кожата. Сол не се слага, тъй като пилето ще си поеме достатъчно при печенето от морската сол.

Пилето се прехвърля в тавичката за печене върху солта.

Лимонът се разрязва на половинки, пилето се полива със сока от едната половинка, а другата половинка се нарязва на колелца. Колелцата се подпъхват под бутчетата и крилцата.

Маслото се нарязва на тънички лентички и се подпъхва равномерно под кожата на пилето, а отгоре се намазва със зехтина.

Отгоре цялата тава се покрива с алуминиево фолио.

Пече се в предварително загрята на 180°C фурна, на средна решетка около час и малко. В края на печенето алуминиевото фолио се отстранява и пилето се връща в печката до получаването на апетитен златисто-кафяв цвят на печеното пиле на фурна.

Приготвено по тази рецепта за пиле върху сол, печеното пиле става много вкусно - сочно, крехко, ароматно, с хрупкава кожичка.

Добър апетит с това крехко печено пиле върху морска сол!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: