Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Яхния със заешко и картофи

Яхния със заешко и картофи

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Яхния със заешко и картофи
Снимка: Мария Симова
1 / 3
05/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Заешкото месо е толкова вкусно, че няма как да пропуснем да си приготвим тази свежа яхнийка"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр.
  • лук - 4 глави
  • чушки - 2 бр. зелена и червена
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 4 глави
  • картофи - 600 г
  • доматен сок - 1 ч.ч.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 10 зърна
  • чубрица - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яхния със заешко и картофи е ароматна и питателна гозба.

Измийте и нарежете подготвения цял заек на порции. Нарежете зеленчука но едро. Чесъна разделете на скилидки. В голяма тенджера, налейте олио колкото да покриете дъното.

Поставете тенджерата на котлона да нагрее олиото и поставете заешките порции, запържете от всички страни до златист цвят. Извадете месото и в същата мазнина прибавете нарязания лук и моркови, запържете до омекване.

Прибавете червения пипер и разбъркайте, налейте виното и добавете заешките късове, дафиновите листа, зърната черен пипер, чубрицата и скилидките чесън. След като изври половината от виното, налейте топла вода, колкото да покрие месото.

Затворете капака на тенджерата и варете на бавен огън яхнията с месо. Когато месото е почти готово, прибавете нарязаните на едро картофи а 10 минути след това и доматения сок с разреденото брашно в него.

Щом картофите се сготвят, посолете ястието на вкус, разбъркайте и след 2 минути отстранете от котлона.

Преди сервиране на заешката яхнийка, я поръсете със ситно нарязан магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: