Ягодов флан

Ягодов флан

Ягодов флан
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 7
14/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене80 мин.
Общо95 мин.
Порции12
"За съжаление това кулинарно изкуство не може да се задържи цяло в чинията повече от 5 минути"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л.
  • захар - 180 г
  • яйца - 5 бр. големи, XL
  • ванилия - 1 шушулка
  • канела - 1 пръчка
  • кора от лайм - 1 ивица
  • ягоди - 12 бр.
  • ягодов топинг - около 12 с.л.
  • карамелен топинг - или домашен карамел
  • мента - свежи стръкчета за украса
* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

1. Загрейте млякото с пръчките канела и ванилия и кора от лайм. Не трябва да завира.

Когато се стопли, дръпнете от огъня и оставете под похлупак, за да поеме ароматите и изстине до телесна температура 37°C.

2. Разбийте яйцата със захарта. Правете го с телена бъркалка, а не миксер, защото не искаме да стават на пяна. Може да опитате сместа и ако прецените, да си сложите допълнително захар.

3. Смесете яйцата с ароматното прецедено мляко и хубаво разбъркайте.

4. На дъното на метални шоли за флан или крем карамел сложете по една лъжица гъст ягодов топинг (може гъсто ягодово сладко или кули).

5. В средата на всяка чашка пуснете по една почистена ягодка и налейте от сместа за флана.

6. Поставете чашките в тава, пълна със студена вода, която да достига на ниво средата на шолите с флан.

7. Печете подобно на класически крем карамел, на ниски градуси - 130-140 °C около час и двадесет минути.

Проверявайте с пръст дали са стегнали и ако да, съкратете времето.

8. Когато фланът е стегнал и изпечен, оставете го да изстине и приберете в хладилник за 2 часа, преди да сервирате.

9. Поднесете ягодовия флан обърнат в чиния и поръсен с карамел.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: