Домашна Рикота от прясно мляко

LenkaLenka
Новак
545102k150
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Домашна Рикота от прясно мляко
Снимка: Lenka
1 / 2
30/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
"Защо да търсите сирене рикота по магазините, направете си го сами!"

Необходими Продукти

  • мляко - 2 л
  • сметана - 240 мл готварска
  • сол - 1 ч.л.
  • бял оцет - 1/4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Покрийте голяма цедка със слой марля и поставете върху голям съд.

Изсипете млякото и сметана за готвене в голям съд, добавете солта и загрейте сместа на умерен огън, като от време на време разбърквате, за да предотвратите загаряне.

Оставете се постепенно да се затопли до 90 °C.

Изключете котлона и изсипете оцета, като разбърквате съвсем леко, за да се смеси.

Оставете сместа да престои 10 минути.

Изсипете сместа в цедката (застлана с марлята) и оставете да се отцеди в стъклена купа за 20 до 60 минути.

Колкото по-дълго оставяте сместа да се отцеди, толкова по-плътна е домашната рикота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: