Домашна Рикота от прясно мляко

Домашна Рикота от прясно мляко

Sandra PalikarovSandra Palikarov
Новак
6362k2371
Домашна Рикота от прясно мляко
Снимка: Lenka
1 / 2
30/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
"Защо да търсите сирене рикота по магазините, направете си го сами!"

Необходими Продукти

  • мляко - 2 л
  • сметана - 240 мл готварска
  • сол - 1 ч.ч.
  • бял оцет - 1/4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Покрийте голяма цедка със слой марля и поставете върху голям съд.

Изсипете млякото и сметана за готвене в голям съд, добавете солта и загрейте сместа на умерен огън, като от време на време разбърквате, за да предотвратите загаряне.

Оставете се постепенно да се затопли до 90 °C.

Изключете котлона и изсипете оцета, като разбърквате съвсем леко, за да се смеси.

Оставете сместа да престои 10 минути.

Изсипете сместа в цедката (застлана с марлята) и оставете да се отцеди в стъклена купа за 20 до 60 минути.

Колкото по-дълго оставяте сместа да се отцеди, толкова по-плътна е домашната рикота.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: