gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш без печене с кайсии и чия

Сладкиш без печене с кайсии и чия

Росица ПетроваРосица Петрова
Мастър Шеф
4544k3k1k5
Сладкиш без печене с кайсии и чия
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
28/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции6
"Най-трудната част от приготвянето на този сладкиш с кайсии е чакането да стегне, защото всички нямат търпение да си хапнат от него"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете желатина в 40-50 мл студена вода. Оставете за 10 минути, докато набъбне.

Нарежете кайсиите на няколко парчета.

В дълбока купа сложете заквасената сметана, изварата, меда и кайсиите. Количеството на меда е за умерено сладък сладкиш.

Ако предпочитате по-сладки десерти увеличете меда с още 1-2 супени лъжици. А дори може да го замените с кристална захар. Въпрос на вкус е.

Пасирайте сместа с пасатор до гладък крем.

В съд на водна баня сложете желатина, за да се втечни. След това оставете леко да се охлади.

Прибавете го към млечния крем заедно с 3 с.л. чия и разбъркайте.

В правоъгълна форма сложете стреч фолио. Трябва да покрие дъното и стените. Формата, която ползвах, е с размери 13/26 см. Разбира се, ако не разполагате с такава, млечния сладкиш може да се направи и в няколко отделни десертни купички. Тогава не е нужно да слагате фолио.

Изсипете 1/3 от крема. Отгоре наредете бисквити. Продължете така, като завършите с бисквити.

Сложете сладкиша без печене в хладилник за 4-5 часа.

След това го обърнете върху подходяща чиния, отстранете фолиото и наредете отгоре няколко резена кайсии и листа прясна мента.

Изключително свеж, лесен и бърз сладкиш без печене с кайсии и чия, който само трябва да изчакате да стегне.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: