Картофени брускети
Brusketi od krompira
gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Брускети»Картофени брускети

Картофени брускети

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k29k15k12k11
Картофени брускети
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
02/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
68 мин.
Порции
6
"Не се лишавайте от вкусните брускети - просто заменете хляба с резени картоф и им се насладете"

Необходими Продукти

  • картофи - 3 бр. големи, леко издължена форма
  • черен пипер - 3 щипки
  • зехтин - 50 мл
  • червени чушки - 1 бр. сладка пиперка
  • пресен лук - 1 стрък
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 1 бр. добре узрял, среден размер
  • магданоз - 1 стрък, листата
  • люти чушки - 1 бр. по желание
  • босилеково песто - 3 - 4 с.л. (готово или домашно)
  • чери домати - 4 - 5 бр. жълти или оранжеви
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези от вас, които обичат да хапват апетитни брускети, но са подложени на безглутенова диета, има начин да не се лишавате от любимите брускети, заменяйки хляба с резени картоф.

Филийките от картоф се правят, така че да да имат изкусителна хрупкава коричка. За целта първо ги сварете цели, докато поомекнат, но при набождане с вилица все още да има резистентност. Не трябва да стават меки и разварени в никакъв случай.

Докато изстиват картофите, си пригответе това, с което ще гарнирате брускетите. Моето предложение е семпло, но много вкусно. Вие може да сложите и други плънки, каквито са ви по вкуса или каквото имате налично в момента.

В този случай за намазване на част от картофените брускети аз импровизирах с песто от босилек и пармезан и сладникавите оранжеви чери доматки.

За другата червена плънка накълцайте бялата част на лука и запържете за минута-две. Добавете чесъна на филийки и след още минута червената и лютата чушка - на малки кубчета.

Накрая сложете накълцани доматите с две щипки сол и гответе до изпаряване на течността, която се е отделила.

Оставете си плънката да изстива и се върнете към картофите.

Обелете ги и нарежете на дебелички шайби, може и леко по диагонал, за да наподобяват франзела.

Намажете обилно със зехтин и поръсете със сол и пипер.

Подредете шайбите в добре намазнена тава и запечете до златиста коричка.

Докато картофените филийки са още леко топли, намажете част от тях с пестото и отгоре сложете половинки чери домат.

Другата част от брускетите гарнирайте със купчинка от червената плънка с чушки.

Поръсете с пресен или сушен босилек и поднесете.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: