Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Гювеч»Телешки джолан с моркови и чесън

Телешки джолан с моркови и чесън

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Телешки джолан с моркови и чесън
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Телешки джолан с моркови и чесън - точно, както го обичаме"

Необходими Продукти

  • телешки джолан - около 1 - 1.5 кг
  • зехтин - 0.5 ч.ч. екстра върджин
  • целина - 2 стръка /или 1/4 глава/ едро нарязани
  • моркови - 3 едро нарязани
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • масло - 30 грама
  • чесън - 5 скилидки
  • коняк - 1/2 ч.ч.
  • розмарин - 2 стръка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте джолана и го подсушете добре. Натрийте го отвсякъде със сол и го сложете в голям съд (да не е пластмасов или метален).

На няколко места направете прорези с остър нож и сложете вътре листенца розмарин и скилидки чесън.

Сипете виното и зехтина и така завъртете джолана, че да се намокри целия.

Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 6 часа, като от време на време го обръщате.

След като мине това време, прехвърлете течността в тенджера или дълбок съд за печене.

Загрейте маслото в тигана и запечатайте джолана от всички страни. Добавете нарязаните на едро целина и моркови, разбъркайте.

Налейте коняка и когато алкохолът се изпари, намалете огъня и прибавете клонче розмарин. Налейте бялото вино и прехвърлете всичко в съда за печене.

Пъхнете в загрята на 220 градуса фурна и печете около 80 минути (без вентилатор). На 20-тата минута от печенето обърнете джолана.

Сервирайте джолана, полят със соковете от печенето и гарнитура по избор.

Телешкият джолан с моркови и чесън е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: