Начин на приготвяне
Измийте джолана и го подсушете добре. Натрийте го отвсякъде със сол и го сложете в голям съд (да не е пластмасов или метален).
На няколко места направете прорези с остър нож и сложете вътре листенца розмарин и скилидки чесън.
Сипете виното и зехтина и така завъртете джолана, че да се намокри целия.
Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за 6 часа, като от време на време го обръщате.
След като мине това време, прехвърлете течността в тенджера или дълбок съд за печене.
Загрейте маслото в тигана и запечатайте джолана от всички страни. Добавете нарязаните на едро целина и моркови, разбъркайте.
Налейте коняка и когато алкохолът се изпари, намалете огъня и прибавете клонче розмарин. Налейте бялото вино и прехвърлете всичко в съда за печене.
Пъхнете в загрята на 220 градуса фурна и печете около 80 минути (без вентилатор). На 20-тата минута от печенето обърнете джолана.
Сервирайте джолана, полят със соковете от печенето и гарнитура по избор.
Телешкият джолан с моркови и чесън е готов.