Лесен пилаф с миди и ориз басмати
Jednostavan pilav sa školjkama i pirinčem basmati
gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Пилаф»Лесен пилаф с миди и ориз басмати

Лесен пилаф с миди и ориз басмати

Ivi  VaccaIvi Vacca
Мастър Шеф
5446k1k3k
Лесен пилаф с миди и ориз басмати
Снимка: Ivi Vacca
1 / 3
16/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
5
"Насладете се на този толкова лесен пилаф с миди и ориз, ще чакаме да споделите мнение дали ви е харесал"

Необходими Продукти

  • моркова - 3 бр. настъргани
  • глави лук - 2 бр. накълцани
  • краве масло - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 2 ч.ч. или рибен бульон
  • миди - 450 г предварително сварени и почистени
  • дългозърнест ориз - 1 ч.ч. (Басмати е най - добрият)
  • риган - 1 ч.л. сушен
  • копър - 1 ч.л. сух
  • магданоз - 2 с.л. нарязан + лучена трева или кориандър
  • чесън - 2 бр. скилидки, ситно нарязан
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изплакнете мидите в ледена вода, като се уверите, че черупките са чисти.

Заделете, ако искате да ги сварите с ориза заедно. Другият вариант е да сварите мидите, почистете от черупките и добавете към ориза. Изберете как ви допада.

Задушете лука и морковите в краве масло и олио в дълбок тиган или тенджера с двойно дъно за около 8 минути или докато омекнат.

Тук е моментът, ако искате мидите с черупки да ги добавите в същия съд и добавете бульона или водата. Добавете ориза, ригана, копъра, солта и черния пипер в тенджерата и оставете да заври.

Намалете котлона и оставете да къкри при затворен капак за около 20-30 минути или докато оризът се свари, като разбърквате от време на време и се уверите, че на дъното е останала течност. Добавете още течност, ако е необходимо.

През последните няколко минути на готвене разбъркайте бучка краве масло. Когато оризът е сварен, разбъркайте смления чесън и изключете котлона.

Чесънът ще се готви във вкусния пилаф от топлината на ориза и ще запази част от аромата си по този начин. Сервирайте мидите с ориз горещи, гарнирани със свежи билки.

Забележка: Ако ползвате цели миди, оризът ще влезе в мидите, когато започнат да се отварят и ще ги напълни.

Изхвърлете всички миди, които не са се отваряли по време на готвене. Ако сварите мидите предварително или ползвате замразени, добавете ги към водата и ориза.

Насладете се на лесен пилаф с миди и ориз басмати!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: