Начин на приготвяне
Гъбите се измиват много добре, като пънчетата се почистват, без да се премахват.
Тиквичките се измиват, почистват се от връхчетата и дръжките и се нарязват на едро.
Лукът се почиства и нарязва на едро.
Зеленият фасул се измива и почиства. Нарязва се на дребно.
Морковите се измиват и обелват. Нарязват се на кръгчета.
В глинена тенджера се нареждат най-отдолу лукът.
След него са слагат морковите, след това тиквичките, зеленият фасул и най-отгоре се нареждат гъбите.
Във виното се разбърква риганът и градинският чай, след което зеленчуците се поливат с виното.
Прибавя се сол и червен пипер.
Зеленчуците се заливат с олио и вода до половината на зеленчуците.
Вкусната яхния се пече се под капак 60 мин във фурна на 200 °C, след което капакът се премахва и се прибавя ситно нарязаният магданоз.
Постната яхния се пече без капак 40 мин на 200 °C на долен реотан.
Лятна зеленчукова яхния с гъби и вино ще се хареса на всички вкъщи.