Начин на приготвяне
Най-добре е да замразите октопода, преди да го приготвите във фурната, за да стане по-мек.
Поставете октопода в по-голяма тенджера и го сложете на слаб огън, залейте с лимоновия сок и покрийте за 25 минути. Можете да обърнете главата му отвътре навън. Той ще освободи всички примеси. След изтичане на времето го извадете и оставете да се охлади.
Нарежете картофите на четвъртинки и добавете оцета. Картофите веднага ще поемат част от оцета и няма да се разпаднат по време на печене.
Сега добавете едро нарязания лук, домат, смления пипер, черните маслини, малко каперси, лука, нарязан на тънки филийки, черен пипер и сол.
Добавете дафиновия лист и залейте с домашно приготвения зехтин зеленчуците на фурна, а ако нямате домашно приготвен, то екстра върджин зехтин и добавете бялото вино. Разбъркайте всичко добре и добавете гъбите.
Измийте октопода под струя студена вода.
Подредете го върху гъбите, след това покрийте или затворете с алуминиево фолио и сложете във фурната за 45 минути при 200 градуса.
След като изтече времето, извадете го и разбъркайте, след което го върнете на същата температура за следващите 20 минути.
Сега разбъркайте всичко отново и върнете октопода със зеленчуци на фурна за 20 минути, но увеличете температурата на фурната до 230 градуса.