Бретонски галет с четири сирена
gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Солен Пай»Бретонски галет с четири сирена

Бретонски галет с четири сирена

Бретонски галет с четири сирена
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 9
26/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции8
"Хапвайте този страхотен бретонски галет още топъл, за да може максимално да се насладите на неповторимия му вкус"

Необходими Продукти

  • брашно от елда - 180 г
  • брашно - 70 г бяло пшенично
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 30 мл
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 500 мл
  • черен пипер - 2 щипки
  • краве масло - за намазняване на тигана
  • Пълнеж
  • гауда - 80 г
  • грюер - 80 г
  • ементал - 100 г
  • синьо сирене - 60 г или на вкус
  • яйца - 8 бр.
  • пресен чесън - 4 стръка, само зелената част
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предлагам ви още един вариант на бретонски галет, който този път е приготвен с ароматни сирена.

Ще видите и нов, по-интересен начин на прилагането на яйцето в плънката.

Най-деликатният момент от тази рецепта за солен галет е приготвянето на палачинката за галета, и по специално - уцелването на точната температура на печене, както и консистенцията на тестото, за да не се начупи или залепне тестото.

Разбира се, тук роля играе и самият незалепващ тиган, който трябва да е с дебело дъно и незалепващо покритие.

За да получим 8 броя бретонски галет, размерът на тигана да е 26 см.

Количествата сирена за плънката не са задължителни, а могат да бъдат намалени или увеличени, според вкуса и предпочитанията. Видът на сирената обаче нека остане същият, защото като комбинация се получава разкошно. Така в компания с яйцето и пресния чесън става нещо уникално.

За тестото разбийте всички посочени продукти - яйца, зехтин, вода, сол, пипер и двата вида брашно.

Получената рядка смес оставете за час- два на стайна температура или в хладилник и така ще се сгъсти.

Бтетонският галет изпечете на принципа на приготвяне на палачинки, с разликата че за да остане по-сочно тестото, се пече само от едната страна на ниска температура 4-та степен от 9. Така и отгоре си хваща коричка.

Тук обаче допълнително ще направим и друго.

Отделете белтъците от жълтъците на 8-те яйца, като жълтъците нека останат цели.

Белтъците леко разбийте, само до втечняване, а не на пяна.

Когато сложите черпак от тестото в намазнен с масло тиган и разпрострете като палачинка, изчакайте минутка и намажете отгоре обилно с белтък.

Захлупете с капак и оставете да побелее отгоре. Тогава във форма на пръстен оформете кладенче в центъра от настърганите четири вида сирене. В кладенчето сложете жълтъка.

Подвийте навътре четирите краища на палачинката, така че жълтъкът и част от сирената да остане открит.

Захлупете отново и изчакайте яйцето да стегне леко, а сирената да се разтопят.

Извадете апетитния солен пай, поръсете с накълцаните перца чесън и продължете по същият начин с останалите продукти до привършването им.

Хапвайте този страхотен бретонски галет с четири сирена топъл и му се насладете.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: