Традиционен плосък арменски хляб
Tradicionalni ravni jermenski hleb
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък Хляб»Традиционен плосък арменски хляб

Традиционен плосък арменски хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k8k1
Традиционен плосък арменски хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
30/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
"Поднесете вкусните си гозби с този плосък арменски хляб - ще ви се усладят повече"

Необходими Продукти

  • мая - 15 г жива /или 7 г суха/
  • вода - 345 мл
  • брашно - 450 г + 2 с.л. за закваска
  • сол - 2 ч.л.
  • олио - 2 с.л. + допълнително
  • захар - 1 ч.л.
  • за намазване
  • вода - 1 с.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете приготвянето на този арменски хляб със стопляне на 125 мл от вода и разтварянето на маята вътре заедно с 2 с.л. брашно и захарта. Разбъркайте, покрийте с фолио и оставете настрани.

В купа пресейте брашното, добавете солта към него и направете дупка в средата. Сипете там маята и останалата вода. Замесете гладко хлебно тесто.

Прехвърлете го в намазнена купа и завийте със стреч фолио. Оставете за 60 мин. да втаса на топло.

Разстелете лист хартия за печене и сложете тестото за плоския хляб. Изтегляйте го от средата към края, притискайки с ръце. Така ще придобие овална форма.

Ще ви е по-лесно да оформите този пухкав хляб като намазнявате ръцете си в смес от олио, белтък, сол и малко вода.

Притиснете два пръста на вътре краищата, да нарисувате кръг, а после вътре в него направете линии. Оставете за 20 минути.

Печете традиционния плосък арменски хляб за половин час на 200 градуса във фурна, в която има купичка с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: