Начин на приготвяне
Брашното от лимец се изсипва в купа, в която ще се разбърква.
Прибавя се ябълковото брашно и ванилията и се разбърква много добре.
Кафявата мокра захар се залива с топлата вода.
Разбърква се и се оставя за 10 мин захарта да се разтвори.
Бакпулверът, канелата и брашното от джинджифил се разбъркват в малка купа, след което се прибавя киселото мляко.
Разбърква се много добре до разтваряне на канелата и джинджифила.
В средата на сместа от брашна се прави кладенче, в което се изсипва разтопената захар и киселото мляко.
Сместа се разбърква с тел до получаване на хомогенна смес.
При разбъркването постепенно се прибавя олиото на тънка струя.
Най-накрая се прибавят натрошените на едро орехови ядки.
Сместа се изсипва в намазана с олио и брашно форма за кекс.
Пече се ябълковият кекс в предварително загрята фурна на 170 °C.
Първите 20 мин кексът с ябълково брашно и лимец се пече на долен реотан, след което 40 мин се пече на долен и горен реотан.