Бананов хляб

ВалентинаВалентина
Новак
3
5
15
24/11/2013
"Този бананов хляб е един извънредно ароматен, сочен и пухкав сладкиш, от който из целия дом ще се носи аромат на банани, канела и ванилия."
Приготвяне60 мин.
Готвене60 мин.
Общо120 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 159
  • Преглеждания за месеца282
  • Преглеждания за седмицата41
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • брашно - 1 ч.ч. пълнозърнесто + 1.5 ч.ч. бяло
  • банани - 4 бр.много узрели (може дори презрели, с кафява кора)
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 125 г
  • захар - 1/2 ч.ч. бяла + 1/2 ч.ч. кафява захар
  • кефир - 1/2 ч.ч. (може да се замени с кисело мляко 2%)
  • канела - 1 ч.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • лимонтузу - 1 к.л.
  • захар - 3 пакетчета ванилова
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Подготовка на продуктите: Сложете маслото в дълбок и тесен съд и го поставете на средно силен котлон да заври. Оставете го да ври докато потъмнее леко.

Пресейте двата вида брашно, смесете ги и добавете към тях канелата, ванилията, содата, лимонената киселина и солта. Размесете добре.

Бананите опечете за няколко минути в нагорещена фурна или в микровълновата, извадете, обелете от корите и намачкайте добре с вилица. Ако бананите са силно презрели, до кашавост, пропуснете тази стъпка. Кефира (киселото мляко) загрейте на слаб котлон, като разбърквате - да стане много топло, но внимавайте да не завира.

Разбийте маслото и захарта с миксер, добавете яйцата (със стайна температура) и бананите, като продължавате да разбивате до хомогенна смес. Добавяйте по няколко лъжици от сухата смес, като продължавате са размесвате с телена ръчна бъркалка. Като добавите половината брашно, изсипете млякото и продължете да добавяте от брашното, докато добавите всичкото. Не бийте силно с телената бъркалка, само размесвайте, за да не стане жилава сместа.

По желание може да добавите шепа накиснати в ром или коняк, а после оваляни в малко брашно стафиди. Изсипете в намазнена и леко набрашнена форма или в кръгла тавичка, ако нямате подходяща правоъгълна.

Опечете до суха клечка в предварително загрята до 180 градуса фурна. Извадете, обърнете след няколко минути и оставете да се охлади върху решетка.

Бележка: Предварителната подготовка на продуктите се прави с цел засилване на ароматите. Черното брашно удивително добре хармонира по вкус на всички съставки, а и самият сладкиш запазва своята пухкавост след изваждането от фурната. За добър резултат са важни всички стъпки, не ги пропускайте.

Крайният продукт е един извънредно ароматен, сочен и пухкав сладкиш, от който из целия дом се носи аромат на банани, канела и ванилия.

Рецептата не е свързана с конкретен празник, но мисля, че може да бъде чудесно допълнение към менюто за Коледната или Новогодишната трапеза.

Форма за пухкав кекс с дупка - тефлонова
Приготвяй си тази рецепта в:
Форма за пухкав кекс с дупка - тефлонова
7.50 лв.
Виж ››

Класическа форма за кекс с качествено тефлоново покритие - изборът на практичната домакиня

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Monika Ivanova
Monika Ivanova
09.05.2016 21:59
да много е вкусен наистина-хапвала съм го при позната и като гледам рецептата е същата, която и тя ми каза
0
0
Kiril Stoianov
Kiril Stoianov
25.11.2013 21:31
Хлябът може ли да се направи на фурна за хляб?
0
0
Валентина
Валентина
28.11.2013 12:23
Каква фурна имате предвид? Електрически уред за хляб ли? Ако питате за такъв, наистина не знам дали ще се получи. Аз обичам да готвя по класическия начин и не използвам електрическа хлебопекарна. Пекох го във фурната на моята вече старичка българска готварска печка - получи се много удачен сладкиш. Мисля да го приготвя пак за Коледа или за Новата година. :)
0
0