Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Сладък бананов хляб

Сладък бананов хляб

ВалентинаВалентина
Новак
3921
24/11/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Този бананов хляб е един извънредно ароматен, сочен и пухкав сладкиш, от който из целия дом ще се носи аромат на банани, канела и ванилия."

Необходими Продукти

  • брашно - 1 ч.ч. пълнозърнесто + 1.5 ч.ч. бяло
  • банани - 4 бр.много узрели (може дори презрели, с кафява кора)
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 125 г
  • захар - 1/2 ч.ч. бяла + 1/2 ч.ч. кафява захар
  • кефир - 1/2 ч.ч. (може да се замени с кисело мляко 2%)
  • канела - 1 ч.л.
  • сода - 1 ч.л.
  • лимонтузу - 1 к.л.
  • захар - 3 пакетчета ванилова
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготовка на продуктите: Сложете маслото в дълбок и тесен съд и го поставете на средно силен котлон да заври. Оставете го да ври докато потъмнее леко.

Пресейте двата вида брашно, смесете ги и добавете към тях канелата, ванилията, содата, лимонената киселина и солта. Размесете добре.

Бананите опечете за няколко минути в нагорещена фурна или в микровълновата, извадете, обелете от корите и намачкайте добре с вилица. Ако бананите са силно презрели, до кашавост, пропуснете тази стъпка. Кефира (киселото мляко) загрейте на слаб котлон, като разбърквате - да стане много топло, но внимавайте да не завира.

Разбийте маслото и захарта с миксер, добавете яйцата (със стайна температура) и бананите, като продължавате да разбивате до хомогенна смес. Добавяйте по няколко лъжици от сухата смес, като продължавате са размесвате с телена ръчна бъркалка. Като добавите половината брашно, изсипете млякото и продължете да добавяте от брашното, докато добавите всичкото. Не бийте силно с телената бъркалка, само размесвайте, за да не стане жилава сместа.

По желание може да добавите шепа накиснати в ром или коняк, а после оваляни в малко брашно стафиди. Изсипете в намазнена и леко набрашнена форма или в кръгла тавичка, ако нямате подходяща правоъгълна.

Опечете до суха клечка в предварително загрята до 180 градуса фурна. Извадете, обърнете след няколко минути и оставете да се охлади върху решетка.

Бележка: Предварителната подготовка на продуктите се прави с цел засилване на ароматите. Черното брашно удивително добре хармонира по вкус на всички съставки, а и самият сладкиш запазва своята пухкавост след изваждането от фурната. За добър резултат са важни всички стъпки, не ги пропускайте.

Крайният продукт е един извънредно ароматен, сочен и пухкав сладкиш, от който из целия дом се носи аромат на банани, канела и ванилия.

Рецептата не е свързана с конкретен празник, но мисля, че може да бъде чудесно допълнение към менюто за Коледната или Новогодишната трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Monika Ivanova
Monika Ivanova
да много е вкусен наистина-хапвала съм го при позната и като гледам рецептата е същата, която и тя ми каза
09.05.2016 21:59
Kiril Stoianov
Kiril Stoianov
Хлябът може ли да се направи на фурна за хляб?
25.11.2013 21:31
1
Покажи всички подкоментари