Червена леща по тайландски във фъстъчен сос
Crveno sočivo na tajlandski način u sosu od kikirikijaThai Red Lentils with Peanut Sauce
gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Манджи»Червена леща по тайландски във фъстъчен сос

Червена леща по тайландски във фъстъчен сос

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
6643k1k4k9
Червена леща по тайландски във фъстъчен сос
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
11/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"Тайландката кухня е богата на вкусове, които трудно може да не се харесат на някого - опитайте тази червена леща във фъстъчен сос и ще разберете, че не говорим празни приказки"

Необходими Продукти

  • за фъстъчения сос
  • кокосово мляко - 1/2 консерва
  • фъстъчено масло - 4 с.л.
  • джинджифил - 1 ч.л., на прах
  • чесън - 1 ч.л., на прах
  • кориандър - 1/2 ч.л., млян
  • соев сос - 1 с.л.
  • сок от лайм - 1 с.л., прясно изцеден
  • кетчуп - 2 с.л., или чили сос
  • лют червен пипер - 1/4 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сусамово олио - 1/2 ч.л.
  • за зеленчуците
  • леща - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 глава, жълт или червен
  • червена пиперка - 1 бр., по - малка
  • моркови - 1 бр.
  • тиквички - 2 бр., по - малки, по желание различни видове/цветове
  • босилек
  • сол
  • черен пипер - млян
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се слага да се вари в 1 - 1.5 ч.ч. вода с по 1 щипка сол и захар.

През това време се смесват всички продукти за соса и се разбиват добре до хомогенност.

Лукът, морковът и пиперката се режат на дребни кубчета. Тиквичките се измиват добре и без да се белят, се нарязват на по-едро.

Когато лещата е сварена, се отцежда и се оставя настрана.

В сгорещено олио се запържва лукът. След него се добавят и морковът и пиперката. Запържват се за няколко минути, докато поомекнат леко.

След тях се прибавят и тиквичките с подправките. Оставят се няколко минути.

След това се изсипва сосът и се разбърква добре, оставя се да заври.

Когато това стане, се намаля котлонът и се оставя да къкри до омекването на всички зеленчуци.

Накрая се прибавя и лещата и веганската яхния се оставя още няколко минути.

Сервира се червена леща по тайландски във фъстъчен сос с ориз или плоски нудли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: