Телешка опашка в сос

Телешка опашка в сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k7k1
Телешка опашка в сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
19/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене260 мин.
Общо280 мин.
Порции6
"И да послушате кулинарката ни - да приготвите и ориз към тази телешка опашка в сос"

Необходими Продукти

  • телешка опашка - 1.5 кг
  • говежди бульон - 1200 мл
  • лук - 1 глава, кромид
  • праз - 2 стръка
  • пащърнак - 1 корен
  • моркови - 4 - 5 бр.
  • домат - 1 бр.
  • пресен чесън - 2 стръка
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • масло - 3 с.л. меко
  • черен пипер - 7 зрънца
  • дафинов лист - 2 бр.
  • вино - 1 литър (червено или розе)
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
  • брашно - за овалване на телешката опашка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешката опашка се нарязва на дебели шайби и се овалва в брашно.

Парчетата се запечатват в сгорещения зехтин до златисто от всички страни и се изваждат в чиния.

В същата мазнина с добавка на маслото се слагат накълцаните на едро лук, праз, моркови, пащърнак и пресен чесън. Тенджерата трябва да е с широк диаметър, а не тясна, за да не са на дебел пласт зеленчуците.

Добавя се сол, зрънцата черен пипер, обеленият и нарязан домат и дафиновите листа и всичко се пържи около 15 минути на умерен/силен огън.

Слагат се телешките опашки и се налива виното. Оставя се да кипне и алкохола да се изпари за 4 минути. Тогава се сипва и говеждия бульон. Течността трябва да покрива продуктите, затова ако е нужно се долива и вода на този или на по- късен етап от готвенето.

Когато ястието закъкри, огънят се намаля до 4-та степен (от 9) и се оставя да ври под капак бавно за 4 часа. Долива се течност при нужда.

Телешкото задушено е готово, когато месото с лекота се разпада от кокала.

Може да се вари и по-дълго в случай, че шайбите от телешка опашка са много големи и дебели. Но задължително правилото е готвенето да става на слаб огън, за да имаме желаният резултат от крехко, топящо се в устата вкусно месце, което е истински деликатес.

Добре сготвените опашки се изваждат с дафиновите листа и зеленчуците се пасират на гладък сос. В случай, че течността е много, предварително се редуцира на силен огън.

Телешките опашки се сервират залети с ароматния сос и поръска от свеж магданоз.

Ястието е уникално вкусно, но още по-хубаво става, когато отлежи няколко часа или се консумира на следващия ден.

Като идея за допълнение към този разкош мога да ви предложа да сварите обикновен бял ориз с малко масълце и да го сервирате отделно, за да си слага всеки, колкото обича в соса.

Друга вметка, която искам да направя е, че при използване на вино розе е хубаво да се добави и малко червен пипер, за да не става блед соса. При червеното вино не е нужно да се прави това, тъй като цветът си става доста тъмен.

Телешката опашка в сос е готова.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: