Никулденски шаран с ориз и стафиди
Nikoljdanski šaran sa pirinčem i suvim grožđem
gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен Шаран»Никулденски шаран с ориз и стафиди

Никулденски шаран с ориз и стафиди

EvgeniaEvgenia
Готвач
1321k4727952
Никулденски шаран с ориз и стафиди
Снимка: Evgenia
1 / 3
07/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"На Никулден на трапезата винаги трябва да има пълнен шаран, а приготвен по тази рецепта става наистина много вкусен"

Необходими Продукти

  • шаран - 1 до 3 кг
  • сол
  • За плънката
  • лук - 3 глави кормид
  • домати - 1 доматена паста
  • орехи - 1 к.ч.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • стафиди - 1 к.ч.
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • чубрица
  • дафинов лист
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме шарана и го почистваме от люспите и вътрешностите.

Приготвяме плънката, като задушаваме лука (лично аз винаги го настъргвам на ренде). Поръсваме с червен, черен пипер и разбъркваме.

Добавяме ориза, сол на вкус и разбъркваме с 1 ч.ч. вода, докато оризът поеме водата.

Счуканите орехови ядки, добавяме към плънката.

Поръсваме с джоджен, чубрица и слагаме 1 дафинов лист. Разбъркваме и добавяме стафидите.

Пълним шарана с плънката и след това зашиваме отвора.

Прехвърляме шарана в тава заедно с чаша и половина топла вода.

Заливаме отгоре с малко зехтин.

Печем Никулденския шаран с ориз и стафиди около около 90 мин или 2 часа на 180 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: