Пиле с прясно мляко
Piletina sa svežim mlekom

Пиле с прясно мляко

Ivi  VaccaIvi Vacca
Мастър Шеф
5696k1k3k
Пиле с прясно мляко
Снимка: Ivi Vacca
1 / 4
07/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Насладете се на тази прекрасна рецепта за пиле в сос - гарнитурата е от вас!"

Необходими Продукти

  • пилешко месо - 2 и 1/2 кг бедра без кожи или цяло пиле
  • зехтин - 3 с.л.
  • чесън - 8 скилидки
  • краве мляко - 2 1/2 ч.ч. пълномаслено
  • градински чай - 20 листа или шепа пресни листа от градински чай
  • морска сол - 1 1/2 ч.л. + още на вкус
  • черен пипер - 2 с.л.
  • лют червен пипер - 1 ч.л. по избор на люспи
  • магданоз - 1/4 ч.ч. пресен или замразен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предлагам ви рецептата пиле в мляко на Джейми Оливър, която реших да опитам. Комбинацията от мляко и пиле си струва да се опита. Не се колебайте да добавите канела и лимонова кора, ако ви харесва тази комбинация!

Предлагам ви два варианта - на тиган и фурна, според вашето време!

Оставете пилето да почине при стайна температура поне 20 минути преди готвене. Подсушете с хартиени кърпи и подправете добре с морска сол и черен пипер.

В голям тежък тиган загрейте 3 с.л. зехтин.

Добавете скилидките чесън и гответе до златисто от двете страни, като внимавате да не загори. Прехвърлете в купа и оставете настрана.

Запържете цялото пиле или пилешкото месо от всяка страна за няколко минути, докато стане златисто. Прехвърлете в купа и затоплете, работите на партиди, за да не препълвате тигана.

Добавете млякото в тигана, в който сте готвили пилето, и с помощта на шпатула изстържете всички кафяви парченца от дъното. Оставете млякото да ври леко.

Добавете градински чай, чесън и пилешкото месо (цяло пиле) обратно в тигана с млечния сос. Оставете да къкри леко и покрийте с капак. Гответе 30 минути.

Махнете капака от тигана и оставете да къкри на слаб огън още 15 минути, докато пилето омекне.

Нагласете подправките по ваш вкус с още морска сол и сервирайте.

Гарнирайте с магданоз, пипер и хубава струйка екстра върджин зехтин.

Втори вариант във фурна. Поставете голяма тенджера, подходяща за фурна (холандска), на средно силен огън и разтопете маслото. Пилето се посолява и пипер обилно, след това се поставя в тенджерата и да покафенее от всяка страна (около 3-4 минути на страна).

Свалете тенджерата от котлона. Добавете останалите съставки, покрийте с капак и поставете във фурната и печете, докато пилето се свари и стане влажно и меко, около 40 минути.

Гарнитура за това вкусно пиле е разнообразна като печени картофки или както аз избрах - тортелини, сварени и смесени след това с млечният сос от пилето, поръсени с магданоз.

Насладете се на тази прекрасна рецепта за пиле в сос!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: