Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Картофено-кайсиеви кнедли

Картофено-кайсиеви кнедли

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Картофено-кайсиеви кнедли
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Празник за сетивата са тези картофено-кайсиеви кнедли - опитайте ги непременно"

Необходими Продукти

  • картофи - 400 г
  • брашно - 160 г + за доомесване при нужда
  • яйца - 1 бр. малък размер
  • сол - 1 щипка
  • краве масло - 1 с.л. меко
  • кайсии - около 8 бр. сушени
  • галета - 70 г
  • кафява захар - 70 г
  • олио - за пържене и намазняване на ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите сварете небелени във вода с щипка сол за 35 минути или докато са идеално омекнали.

Когато изстинат, ги обелете и намачкайте с вилица или преса заедно с маслото.

Трябва да се получи гладко и фино пюре.

Оставете го да изстине напълно и към него чукнете яйцето и сипете брашното.

Ако имате по-голям размер яйце, не го слагайте цялото.

Омесете еднородно и гладко тесто, като при нужда може да добавите още брашно, без да прекалявате, за да не станат глетави и твърди кнедлите.

Оставете картофеното тесто да почине 10-15 минути.

Сушените кайсии може да накълцате на парченца или да слагате цели, но при втория случай ще са ви нужни повече от 8 бр., тъй като поне при мен от това количество тесто ми се получават 15-16 топчета.

Късайте малки порции от тестото (малко по-големи от орех). Сплесквайте и в центъра поставяйте от кайсиите.

Краищата събирайте, запечатвайте и овалвайте на топче. Ръцете се намазняват с олио, ако лепне.

В тенджера сложете да заври вода на силен огън и вътре пускайте оформените сладки кнедли. Те веднага падат на дъното и са готови за изваждане щом изплуват отгоре на повърхността (приблизително 10 минути).

Изваждайте с решетъчна лъжица и още топли овалвайте в смес от галетата и кафявата захар.

Оставете за няколко минути до 1 час, за да поеме галетата цялата влага и се втвърди, а захарта се разтапя от топлината.

Кнедлите се запържват до леко златиста коричка в загрятото олио и се изваждат върху кухненска абсорбираща хартия.

Не ги оставяйте дълго върху хартията, за да не залепнат за нея.

Поръсете ги или оваляйте, докато са топли, в още от останалата галета със захар.

Да ви е сладко с тази картофено-кайсиеви кнедли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: