gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Пълнозърнесто Пиде Екмек

Пълнозърнесто Пиде Екмек

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k7k1
Пълнозърнесто Пиде Екмек
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
15/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции4
"Консумирайте турския хляб с любимите си ястия или за сандвичи"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете меда и маята в леко затоплената до 37°C вода. Хубаво разбъркайте.

Смесете пълнозърнестото с бялото брашно и солта, а в средата направете кладенче, в което сипете течността с маята.

Взимайте от брашното и бъркайте, докато се усвои от течността.

Омесете гладко тесто и когато е готово, го разделете на две равни части. Всяка от тях оформете на топка и поставете в две тави, поръсени с брашно.

Покрийте тавите с влажни и чисти кърпи и оставете за 45 минути в топло помещение.

Вдигнете кърпите и всяка топка тесто разстелете с пръсти във центъра на тавата, като образувате кръг с диаметър 22 см за плосък хляб.

С дебело дървено шишче или друг подобен прибор (може и с ръце) направете кръстосващи се линии, за да се образуват ромбове или квадрати, а по краищата изрисувайте с вдлъбване окръжност.

Отново завийте турските хлябове с влажните кърпи и ги оставете за 1 час да втасат.

Намажете с разбито яйце или два жълтъка, смесени с две лъжици вода. Поръсете с маково семе.

Печете за 15 минути всеки от хлябовете във силно загрята фурна (230 °C)

Наблюдавайте ги, за да не загорят.

Важно е да се спазват точно така процедурите на втасване и после температурата на печене, за да се получи мек хляб с хубава коричка.

При по-ниска температура на печене екмек пидето може да изсъхне, тъй като е по-тънко от нормален хляб, а и е от преобладаващо пълнозърнесто брашно.

Консумирайте турския хляб с любимите си ястия или пък срязан надлъжно за сандвичи.

Разкошен!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: