Картофена торта с шунка и сирене
Krompir salata sa šunkom i sirom
gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Солена Торта»Картофена торта с шунка и сирене

Картофена торта с шунка и сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k12k11
Картофена торта с шунка и сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
25/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
9
"Определено искаме парче от картофената торта, изглежда толкова апетитно!"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • шунка - 200 г на тънки слайсове
  • праз - 40 г
  • сирене - 150 г бяло саламурено, краве
  • крема сирене - 120 г тип Филафелфия
  • майонеза - 50 г
  • яйца - 2 бр. XL или 3 по - малки
  • олио - 5 с.л.
  • оцет - 2 с.л. или на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л. равна, фино смлян
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете картофите и след това яйцата. Оставете ги да изстинат.

Обелете и настържете на едро ренде картофите, а яйцата разделете на жълтъци и белтъци и също настържете поотделно.

Отмерете 350 грама от картофите и към тях сложете праза, много ситно накълцан. Овкусете с две лъжици олио, оцет и сол и разбъркайте.

Останалите настъргани картофи овкусете само с черен пипер, сол и олио.

Намазнете голям плосък поднос или чиния и поставете ринг с диаметър 20 см (може и обръч от тава с откопчаващо се дъно със същите размери).

Разпределете на равномерен пласт от по-голямото количество картофи и заравнете с притискане. Това е първия блат за нашата солена торта.

Пуснете да се смелят сиренето с крема сиренето и майонезата, а ако искате просто ги намачкайте докато станат на еднородна, кремообразна смес.

С нея намажете пласт върху картофения блат, но заделете малко и за последващо ползване.

Върху крема от сирена и майонеза подредете на два пласта тънките слайсове шунка, заделяйки един за украса на картофената торта.

Идва ред и на втория картофен блат - сложете картофите с праз и ги разпределете равномерно върху шунката.

Намажете с останалия крем и поръсете цялата повърхност на тортата с настърган белтък, леко осолен.

Отстрани и в центъра поръсете с жълтъка и украсете с розички от шунка, оформени по ваше въображение.

С това тази така лесна и вкусна солена торта е напълно готова.

Може да си я охладите преди сервиране, или да я нарежете на момента.

Картофена торта с шунка и сирене е радост за очите и небцето, добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: