Постен зрял боб в гювеч
Posni pasulj prebranac
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Гювеч»Постен зрял боб в гювеч

Постен зрял боб в гювеч

Annie StoitzevAnnie Stoitzev
Новак
5902k811
Постен зрял боб в гювеч
Снимка: Gordana Danilov
1 / 2
10/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене60 мин.
Общо80 мин.
Порции6
"Също като боба на баба"

Необходими Продукти

  • зрял боб - 500 г
  • лук - 600 г, нарязан на полумесеци (количество по желание)
  • праз - 300 г, нарязан на шайби
  • чесън - 2 скилидки, нарзан на ситно
  • лук - 1 глава, ситно нарзан
  • лют червен пипер - 2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. сладък
  • морска сол
  • черен пипер - прясно смлян
  • зехтин - 150 - 200 мл
  • дафинов лист
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте боба, залейте го с вода и оставете да престои една нощ, за да набъбне.

На другия ден отлейте водата, сипете нова и сложете на котлона, варете 10-15 минути, след което излейте водата и сипете нова.

Тази стъпка може да повтаряте няколко пъти, за да не дразни бобът стомаха.

Когато водата заври, прибавете нарязания на ситно лук и гответе на среден огън, докато бобът омекне напълно, като внимавате да не се превари.

Загрейте фурната на 200°C.

В голям тиган запържете лука на полумесеци, прибавете праз лука и пържете, докато не започнат да се карамелизират. След това прибавете чесъна, изчакайте да пусне аромат и свалете от котлона.

Подправете със сол и черен пипер, поръсете с лют и сладък червен пипер и разбъркайте добре.

В гювеч сипете малко зехтин, 1/3 от боба, подправете със сол и черен пипер, отгоре разпоредете половината лук, сипете още една третина от боба, посолете, сложете останалия лук и завършете с боб.

Налейте вода 1-2 черпака (от тази, в която е варен бобът), посолете още малко, налейте малко зехтин, прибавете дафиновия лист и сложете в загрятата фурна глинения гювеч да се запече за 35-40 минути, докато придобие коричка и леко поруменее.

Сервирайте постен зрял боб в гювеч със салата по желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: