Пълнен заек в глинен гювеч
Punjeni zec u glinenoj đuvečari
gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Заешко месо»Печен Заек»Пълнен заек в глинен гювеч

Пълнен заек в глинен гювеч

Пълнен заек в глинен гювеч
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 5
08/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
330 мин.
Порции
6
"Заешкото месце може да се получи наистина разкошно - просто го пригответе в глинен гювеч и то по тази рецепта"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр.
  • масло - 100 гр меко
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • олио
  • лук - 1 глава
  • гъби - 400 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 2.5 ч.ч. гореща
  • картофи - 5 бр. големи
  • моркови - 4 бр.
  • черен пипер - млян
  • сол
  • червен пипер
  • чубрица
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • дафинов лист - 2 листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За рецептата за пълнен заек в глинен гювеч измиваме си добре заека и го подсушаваме.

Оставяме на страна, за да си приготвим плънката.

Започваме от почистването на гъбите.

Отделяме си една част а другата оставяме да ги поставим при картофите.

Почистваме си ги добре, ако са малки, оставяме цели, ако са големи нарязваме на едро.

Вземаме си един морков и настъргваме, а вътрешностите на заека попарваме и тях нарязваме на ситно.

Лука обелваме и нарязваме на дребно.

В съд си поставяме олиото и запържваме лука, 100 грама гъби, след което добавяме карантийките на заека, ориза, чубрицата, солта и черният пипер на вкус.

Към тях добавяме и горещата вода и оставяме ориза да я поеме.

Премахваме, когато е готово.

Зашиваме си част от заека и оставяме толкова отвор, колкото да можем да поставим плънката.

След като сме я поставили, зашиваме и другата част.

Нарязваме си картофите и морковите на едри парчета, лука също, гъбите оставяме цели, ако са малки.

Поръсваме ги със сол, черен и червен пипер и поставяме 2 бр. дафинови листа.

Всички зеленчуци поставяме в глинения съд и заека отгоре, като намазваме предварително с каша направена от мекото масло и чесън.

Поръсваме вкусния пълнен заек с черният пипер, олиото и изсипваме 350 мл бяло вино, а ако нямате, може и вода.

Затваряме капака и поставяме в студена фурна на 140 °C за 5 часа.

Накрая премахваме капака и оставяме така сочния печен заек, докато се запече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: