Царевичен хляб с мая
Kukuruzni hleb sa kvascemCornbread with Yeast
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Царевичен хляб с мая

Царевичен хляб с мая

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k14k11
Царевичен хляб с мая
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
08/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Всеки мъж ще спечелите - просто му поднесете този домашно приготвен царевичен хляб"

Необходими Продукти

  • царевично брашно - 250 грама (Тип 800)
  • бяло брашно - 130 грама (от твърда пшеница)
  • вода - 270 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • жива мая - 15 г
  • олио - за намазняване на ръцете
  • Предварителен Квас
  • брашно - 120 грама
  • жива мая - 10 г
  • вода - 75 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пригответе кваса. Омесете брашното заедно с маята на малка топчица тесто. Пуснете го в купа с топла вода и изчакайте да се покаже на повърхността - около 15 минути.

В друга купа смесете бялото с царевичното брашно, посолете и сипете леко затоплената вода.

Добавете ферментиралия квас и постепенно замесете меко тесто. Ако е необходимо, добавяйте още брашно.

Месете 10-тина минути, за да стане по-хубав хлябът. Оформете го и го сложете в тава, която сте поръсили с царевично брашно. Отгоре също го поръсете.

Може да направите няколко разреза по повърхността на хляба. Оставете го да втаса на топло за един час.

Загрейте фурната на 250 градуса. Печете хляба 10 минути, след което намалете на 190 градуса и продължете печенето още 30-тина минути.

От време на време напръсквайте стените и дъното на фурната с вода - така хлябът ще получи много хубава коричка.

Охладете го върху решетка и завийте с кърпа за няколко минути.

Царевичният хляб с мая е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: