gotvach.bg»Рецепти»Приготвяне на домашно ГХИ

Приготвяне на домашно ГХИ

Приготвяне на домашно ГХИ
Снимка: Цветина Гавазова
1 / 3
21/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне5 мин.
Готвене30 мин.
Общо35 мин.
"Ароматът от пречистеното масло е превъзходен - заслужава си да го приготвяте вкъщи"

Необходими Продукти

  • краве масло - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Винаги купувам от магазина ГХИ, въпреки че във фризера ми задължително има 500 г поне домашно краве масло.

На скоро обаче моя колежка каза, че сама си го прави и с нейни напътствия направих и аз в кукъра - Philips. Разбира се не е нужно в кукър, но с него мога с точност да регулирам температурата.

Изсипах в купата 500 г краве масло и пуснах Manual на 120°C. След като маслото се разтопи, започва да се появява пяна отгоре, която се отделя. Аз лично ползвах метална цедка, но може и с лъжица. Пяната слагах в една купичка.

След като се избистри и спре да се появява пяна, изсипах течността в кутии, като при преливането минава отново маслото през цедка.

Оставих домашното пречистено масло да изстине и сложих в хладилника.

Пяната, която отделях е реално белтък, но има и вътре масло. Аз я пазя за някоя манджа мазнинка да добавя.

От (с точност) 490 г масло стана ГХИ- 327 г.

Ароматът от пречистеното масло е превъзходен - заслужава си да си правиш в къщи. Отнема около 30 минути цялата процедура.

През цялото време трябва да се стои над котлона, защото пяната, която се появява, ако не се махне, пада на дъното и започва да загаря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: