Начин на приготвяне
Всеки има своите любими класически рецепти, които често приготвя у дома. Класическата мусака несъмнено е едно от тези ястия, любими и обичани от повечето хора.
Споделям с вас и моята класическа мусака.
Картофите обелвам и поставям в голяма купа с вода.
Лука накълцвам на ситно и запържвам в олиото, докато омекне и придобие много лек загар (понякога добавям и морков заедно с лука)
Слагам каймата, подправките, накълцан магданоз, солта и доматеното пюре, или настърган домат, който трябва да е сочен и добре узрял. Ако искам да подсиля вкуса, прибавям лъжица доматен концентрат.
Бъркам енергично с дървена лъжица, за да се запържи каймата и да стане на трохи. Наливам и малко вода, размита с доматеното пюре, останало по стените на буркана.
Нарязвам картофите на малки кубчета и ги слагам при каймата, обърквайки добре.
Тук е моментът да се прецени колко точно картофи да се прибавят - ако каймата преобладава, обелвам и нарязвам още, за да е равномерно съотношението и нито едното да е в повече, нито другото.
Доовкусявам с още сол и подправки, ако е нужно, и прехвърлям в тава. Наливам вода, хубаво да покрива продуктите и пъхам в предварително загрята на 190 °C фурна.
След около 40 минути, ако все още течността не е извряла, увеличавам градусите до 210 и оставям така водичката бързо да се изпари.
Тогава идва ред на заливката, за която всички продукти разбивам добре и поливам мусаката.
Запичам, докато хване златиста коричка, изваждам от фурната и покривам с фолио и отгоре с кърпа за 10-15 минути.
Сервирам домашната мусака с хубаво и гъсто кисело мляко и поръска от свеж и накълцан магданоз.
Истинска неустоима е моята класическа мусака!