Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Мусака»Моята класическа мусака

Моята класическа мусака

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Моята класическа мусака
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
88 мин.
Порции
12
"Все още не познаваме човек, който не обича класическа мусака"

Необходими Продукти

  • кайма - 600 г смес
  • картофи - 6 - 7 бр. по - големи
  • лук - 1 средна глава
  • доматено пюре - 200 г или настърган пресен домат
  • магданоз - 3 - 4 клонки
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л. или на вкус
  • джоджен - 1 щипка, сушен
  • сол - на вкус
  • За заливката
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 450 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • брашно - 3 с.л. със заоблен връх
  • бакпулвер - 1/3 ч.л.
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всеки има своите любими класически рецепти, които често приготвя у дома. Класическата мусака несъмнено е едно от тези ястия, любими и обичани от повечето хора.

Споделям с вас и моята класическа мусака.

Картофите обелвам и поставям в голяма купа с вода.

Лука накълцвам на ситно и запържвам в олиото, докато омекне и придобие много лек загар (понякога добавям и морков заедно с лука)

Слагам каймата, подправките, накълцан магданоз, солта и доматеното пюре, или настърган домат, който трябва да е сочен и добре узрял. Ако искам да подсиля вкуса, прибавям лъжица доматен концентрат.

Бъркам енергично с дървена лъжица, за да се запържи каймата и да стане на трохи. Наливам и малко вода, размита с доматеното пюре, останало по стените на буркана.

Нарязвам картофите на малки кубчета и ги слагам при каймата, обърквайки добре.

Тук е моментът да се прецени колко точно картофи да се прибавят - ако каймата преобладава, обелвам и нарязвам още, за да е равномерно съотношението и нито едното да е в повече, нито другото.

Доовкусявам с още сол и подправки, ако е нужно, и прехвърлям в тава. Наливам вода, хубаво да покрива продуктите и пъхам в предварително загрята на 190 °C фурна.

След около 40 минути, ако все още течността не е извряла, увеличавам градусите до 210 и оставям така водичката бързо да се изпари.

Тогава идва ред на заливката, за която всички продукти разбивам добре и поливам мусаката.

Запичам, докато хване златиста коричка, изваждам от фурната и покривам с фолио и отгоре с кърпа за 10-15 минути.

Сервирам домашната мусака с хубаво и гъсто кисело мляко и поръска от свеж и накълцан магданоз.

Истинска неустоима е моята класическа мусака!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: