Начин на приготвяне
Реших да приготвя вкусен есенен щрудел и беше време за малко импровизация. Погледът ми се насочи към прекрасните райски ябълки. Защо не? С пикантно-сладкия си, подобен на канела вкус, райската ябълка, изглежда идеална съставка за ябълков щрудел.
Сладкишът е страхотен, поднесен топъл със сметана, а може би дори по-добре с чаша горещ чай за закуска на следващата сутрин. Щруделът с райска ябълка със сигурност ще се превърне в предпочитан сладкиш в моето семейство!
Загрейте фурната до 180°.
Поставете златните стафидите (ако ползвате), портокаловата кора и портокаловия сок в малка купа и оставете настрана да се накиснат, докато приготвяте райските ябълки.
Обелете райските ябълки (моите бяха твърди, с цвят на тиква) и ги настържете в кухненски робот, снабден с острие за ренде. Алтернативно настържете с големите дупки на ренде (обелените райски ябълки са хлъзгави – внимавайте с пръстите си! ) Ако имате много узрели, не се притеснявайте просто ги намачкайте.
Комбинирайте настъргана райска ябълка, галета, захар, канела, джинджифил, бахар и стафиди в голяма купа и разбъркайте, за да се смесят. Тук е моментът да импровизирате и изберете подправка, която си харесвате. Заделете.
Ще ви дам два варианта на навиване на корите. Първият за малки щрудели е като намажете една или две кори с краве масло всяка. Разрязвате през средата кората, покривате със сместа от райска ябълка и завивате като пакетчета рулата.
Вторият вариант е да намажете лист кори за баклава с разтопено масло. Отгоре покрийте с друг лист и намажете с масло. Повторете процеса с останалите 3 листа.
Разпределете сместа от райска ябълка върху корите. Започвайки от късия край, навийте, за да затворите пълнежа. Прехвърлете рулото с шева надолу в тава, покрито с пергамент. Намажете рулото с останалото масло.
Печете, докато горната част стане хрупкава и златиста, около 30-40 минути. Прехвърлете върху решетка да се охлади.
Поръсете с пудра захар и сервирайте топли или студени. Разбитата сметана и сладоледът са добър акомпанимент. Насладете се!