Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Щрудел с райска ябълка

Щрудел с райска ябълка

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Щрудел с райска ябълка
Снимка: Ivelina
2 / 3
31/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Райските ябълки са толкова вкусни, че не бихме пропуснали никога да приготвим този щрудел и с тях"

Необходими Продукти

  • стафиди - 1/3 ч.ч. златни, по желание
  • портокали - 1 бр. кора + сок
  • райски ябълки - около 1 кг
  • галета - 1 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • канела - 1 ч.л. по избор
  • джинджифил - 1/4 ч.л. смлян
  • бахар - 1/4 ч.л. смлян
  • краве масло - 110 г разтопено, несолено
  • кори за баклава - около 350 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Реших да приготвя вкусен есенен щрудел и беше време за малко импровизация. Погледът ми се насочи към прекрасните райски ябълки. Защо не? С пикантно-сладкия си, подобен на канела вкус, райската ябълка, изглежда идеална съставка за ябълков щрудел.

Сладкишът е страхотен, поднесен топъл със сметана, а може би дори по-добре с чаша горещ чай за закуска на следващата сутрин. Щруделът с райска ябълка със сигурност ще се превърне в предпочитан сладкиш в моето семейство!

Загрейте фурната до 180°.

Поставете златните стафидите (ако ползвате), портокаловата кора и портокаловия сок в малка купа и оставете настрана да се накиснат, докато приготвяте райските ябълки.

Обелете райските ябълки (моите бяха твърди, с цвят на тиква) и ги настържете в кухненски робот, снабден с острие за ренде. Алтернативно настържете с големите дупки на ренде (обелените райски ябълки са хлъзгави – внимавайте с пръстите си! ) Ако имате много узрели, не се притеснявайте просто ги намачкайте.

Комбинирайте настъргана райска ябълка, галета, захар, канела, джинджифил, бахар и стафиди в голяма купа и разбъркайте, за да се смесят. Тук е моментът да импровизирате и изберете подправка, която си харесвате. Заделете.

Ще ви дам два варианта на навиване на корите. Първият за малки щрудели е като намажете една или две кори с краве масло всяка. Разрязвате през средата кората, покривате със сместа от райска ябълка и завивате като пакетчета рулата.

Вторият вариант е да намажете лист кори за баклава с разтопено масло. Отгоре покрийте с друг лист и намажете с масло. Повторете процеса с останалите 3 листа.

Разпределете сместа от райска ябълка върху корите. Започвайки от късия край, навийте, за да затворите пълнежа. Прехвърлете рулото с шева надолу в тава, покрито с пергамент. Намажете рулото с останалото масло.

Печете, докато горната част стане хрупкава и златиста, около 30-40 минути. Прехвърлете върху решетка да се охлади.

Поръсете с пудра захар и сервирайте топли или студени. Разбитата сметана и сладоледът са добър акомпанимент. Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: