gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Зелник»Зелничета по врачански

Зелничета по врачански

НикиНики
Мастър Шеф
7646k3k4k3
Зелничета по врачански
Снимка: Ники
1 / 7
10/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
135 мин.
Порции
1
"Врачаните знаят как се правят най-вкусните зелници, вече и вие"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 11 г суха
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 80 г
  • брашно - 550 г
  • Плънка
  • зеле - 400 г прясно
  • пилешко филе - 150 г
  • лук - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • копър
  • магданоз
  • черен пипер
  • сол
  • масло
  • За намазване
  • жълтък - 1 бр.
  • заквасена сметана - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото за зелника по врачански слагаме в купа, добавяме захарта, солта и маята, оставяме за 15 минути.

Добавяме разбитото яйце, разтопеното масло и пресятото брашно.

Омесваме си леко лепкаво тесто, взимаме тестото и го хвърляме 10 пъти на плота, поставяме го в купа и покриваме с топла, влажна кърпа, оставяме за 1 час на топло.

Зелето, лука и домата нарязваме на парченца. Домата нарязваме на много ситно без кожата. Задушаваме си всички продукти в тиган с мазнина и овкусяваме с черен пипер, сол.

Филето нарязваме на дребно и запържваме в масло, добавяме задушените зеленчуци и нарязаните пресни копър и магданоз.

Втасалото тесто разделяме на равни топки, всяка пълним с част от плънката, оформяме добре пълнените хлебчета и подреждаме в тавата.

Оставяме малките питки за 20 минути.

В купа си смесваме жълтъка със сметаната, печем зелничета по врачански в предварително загрята фурна на 190 °C за 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: