gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична празена питка

Празнична празена питка

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Готвач
2121k5748844
Празнична празена питка
Снимка: AneliaStefanova
1 / 4
22/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
16

Необходими Продукти

  • За тестото
  • мая за хляб - 21 г (1/2кубче)
  • захар 1 с.л.
  • олио - 4 с.л. + за намазване
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • яйца - 1 бр. + 1 жълтък
  • брашно - 1 кг
  • вода - 500 мл
  • белтък - 1 за намазване
  • За плънката
  • праз лук - 1/2 стрък
  • краве сирене - 200 г
  • олио - 4 с.л.
  • шарена сол - 1/2 с.л.
  • червен пипер - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заливаме кубчето мая с 300 мл топла водичка и прибавяме захар. Оставяме да престои десетина минути.

В голям съд сипваме брашното и оформяме дупка в средата т. нар. кладенче.

В кладенчето слагаме 4 лъжици олио, оцета, солта, 1 яйце и един жълтък.

Сипваме маята плюс още 200 мл топла вода.

Започваме да бъркаме с лъжица, докато се получи тесто. Доомесваме тестото с ръце и оставяме да престои на стайна температура, докато удвои обема си.

За плънката нарязваме на полумесеци праза и задушаваме в олио, докато омекне.

Към задушения праз натрошаваме сиренето, прибавяме шарената сол и червения пипер.

Оставяме готовата плънка настрана.

Втасалото тесто премесваме за втори път, като ако лепне леко, го набрашняваме.

Разделяме омесеното тесто на 4 равни топки.

С точилка разточваме всяка топка тесто на кора с дебелина около 5 мм.

Всяка кора мажем с обилно количество олио и върху нея разпределяме 1/3 от плънката.

Покриваме с втора кора и повтаряме процедурата.

Най-отгоре поставяме четвъртата кора и мажем с олио.

Разточваме с точилка всички кори, за да получим голям кръг с дебелина около 1.5 см.

Режем на кръга на 4 и след това всяка четвъртина на още 4.

Получаваме 16 триъгълни парчета.

Навиваме всеки триъгълник на кифличка, като започваме от широката част към върха.

Кифличките подреждаме в добре намаслена тава.

Мажем домашната питка с разбит белтък, към който сме добавили 1 с.л. олио.

Оставяме питката да престои, докато отново удвои обема си.

Печем красивата погача на 180 °C без вентилатор около 40 минути.

След като се изпече, празнична празена питка покриваме с чиста кърпа, за да бъде мекичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: