Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Точена баница с орехи

Точена баница с орехи

IvankaIvanka
Новак
2524121k
Точена баница с орехи2 / 2
14/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16-18

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 1 1/2 к.ч. (разтопено)
  • олио - 1 с.л.
  • орехи - 300 г (смлени)
  • сол - 1 щипка
  • За сиропа:
  • захар - 400 г
  • вода - 400 мл.
  • индрише - 3 - 4 листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме меко тесто като първо пресяваме брашното със сито, след което към него прибавяме разбитото яйце, олиото, щипка сол и хладка вода - около 1 1/2 ч.ч. Разточваме 10 кори, като от замесеното тесто отделяме 10 топки и с точилката ги разточваме.

Всяка разточена кора навиваме около точилката и я събираме с две ръце към средата на точилката. Образуват се дипли, които внимаваме да не развалим (като изваждаме точилката) и слагаме надиплената кора настрани да позасъхне.

Поръсваме всяка кора с разтопено масло и смлени орехови ядки така, че да попаднат между диплите. Нарязваме поръсените кори на парчета с дължина 3-4 см. и започваме да ги редим в тавичка, предварително омазнена и поръсена с брашно. Запълваме цялата тава.

Слагаме баницата да се пече в предварително загрята умерена фурна до зачервяване. Изпечената баница изваждаме от фурната и я оставяме да изстине.

Приготвяме сироп като загряваме водата и към нея прибавяме захарта. Оставяме на котлона да ври за 6-8 минути, сваляме от огъня и прибавяме измитите листа индрише към сиропа. Покриваме съда и оставяме листата за няколко минути, за да ароматизират сиропа.

Заливаме изстиналата баница с горещия сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: