gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Топла питка с мръвка и праз

Топла питка с мръвка и праз

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
7466k2k5k
Топла питка с мръвка и праз
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 5
07/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл топло
  • мая - 1 кубче прясна /42 г/
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - около 900 г + 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • праз - 3 стръка
  • свинско месо - 1 кг
  • свинска мас
  • за намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • за поръсване
  • семена - микс
  • мащерка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сипваме 200 мл топло прясно мляко. В него разтваряме 1 кубче прясна мая. Добавяме 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Разбъркваме и оставяме да шупне.

В голяма купа пресяваме 850-900 г брашно. Добавяме 1 с.л. сол, 2 леко разбити яйца, 1 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ябълков оцет и 4 с.л. олио. Добавяме шупналата мая и замесваме меко тесто. Оставяме да втаса.

В дълбок тиган запържваме 3 стръка праз, ситно нарязани. Добавяме около 1 кг свинско месо, нарязано на малки хапки. Овкусяваме със сол, черен и червен пипер и чубрица. Готвим 10-15 минути на средна температура, докато се запържи и месото. Оставяме да се охлади.

Втасалото тесто разделяме на 10 равни части. Всяка разточваме в кръгла форма. В горния край слагаме от плънката, а от средата, но не докрай, нарязваме на ленти.

Навиваме на руло от страната с плънката и поставяме в тава (26 см), намазана предварително със свинска мас, като сгъваме, да се допрат двата края.

Оформената пита (може да я оформите, както ви харесва) оставяме да втаса отново.

В купичка слагаме 2 жълтъка, 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио. Разбъркваме и намазваме празничната питка отгоре. Поръсваме със семена и листенца мащерка.

Снежинките са от самото тесто.

Печем в предварително загрята фурна на 170 °C за 35-40 минути. Поднасяме топлата питка с мръвка и праз!

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа по рецепта на Тотка Павлова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: