Начин на приготвяне
Картофите за супата се обелват, измиват се и се нарязват на малки кубчета (не много малки, защото при варене ще се разпаднат).
Измийте средно големи броколи и отделете цветовете, и нарежете стъблата на кубчета (по-малки от картофите).
Загрейте малко олио в тенджерата, в която ще се готви зеленчуковата супичка и добавете ситно нарязания лук, целината и моркова. Запържете за няколко минути, но внимавайте лукът да не потъмнее.
Добавете нарязаните на кубчета картофи и запържете за около минута, като бъркате непрекъснато. Когато картофите започнат да залепват за дъното, е време да добавите брашно, разбъркайте добре и налейте вода. Водата трябва да е на около 6-8 см над повърхността на картофите.
Когато заври, добавете кубчето бульон за супа (по желание, и без него е вкусно, но аз го харесвам така - понякога слагам 1/2, понякога цялото. Опитайте и вижте как става най-добре). Ако е необходимо, добавете малко суха подправка за супа и сол.
Когато картофите са почти сварени, добавете нарязаните стъбла на броколите, а след 2-3 минути и цветовете. Прави така, защото цветовете се сваряват много по-бързо. Варетете още няколко минути и по желание добавете нарязания магданоз и овкусете с черен пипер.
Вместо пресни броколи могат да се използват и замразени броколи, само че тогава се добавят почти преди края на варенето и се варят по-бързо. Можете да регулирате количеството зеленчуци по ваш вкус.
Приятен апетит със Зеленчукова супа с картофи и броколи!